Külföld

Egy német egyházmegyének több mint százmillió forintos kártérítést kell fizetnie egy volt ministránsnak, akit egy pap megerőszakolt

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 18:38

Az áldozat ma már 62 éves.

Arra kötelezett egy német egyházmegyét a bíróság, hogy fizessen 300 000 euró (több mint 110 millió forint) kártérítést egy volt ministránsnak, akit az 1970-es években többször is bántalmazott egy katolikus pap – írja az AP News

A kölni állami bíróság egy olyan ügyben döntött, amelyben a felperes, egy ma 62 éves férfi – akit egy ma már elhunyt pap több mint 300 alkalommal megerőszakolt és más módon molesztált – 750 ezer eurót követelt a kölni érsekségtől, jelentette a dpa német hírügynökség. 

Az érsekség úgy döntött, hogy nem hivatkozik az ügy elévülésére.

Az elnöklő bíró, Stephan Singbartl elmondta, hogy a bíróság azért nem rendelt el magasabb kártérítést, mert az áldozat élete nem ment teljesen tönkre, megnősült, gyermekei születtek és dolgozhatott.

Egy 2018-ban egyházi megbízásból készült jelentés arra a következtetésre jutott, hogy 1946 és 2014 között legalább 3677 embert molesztáltak papok Németországban. Az áldozatok több mint fele 13 éves vagy annál fiatalabb volt, amikor a visszaélések történtek, és közel egyharmaduk ministránsfiú volt. Az elmúlt években egy sor egyházmegye, köztük Köln is, további jelentéseket adott ki a papság visszaélésekkel kapcsolatos ügyeinek vizsgálatáról.

Köln a németországi katolicizmus történelmi központja: az érsekségnek az országban minden korábbinál több, mintegy 1,8 millió katolikus lakosa van.

Az áldozatokat képviselő Eckiger Tisch nevű csoport szerint a keddi ítélet az első ilyen jellegű döntés volt német bíróság részéről.

Nyitókép: gaiamoments / Getty Images

#Külföld#németország#bíróság#egyházmegye#kártérítés#molesztálás#szexuális erőszak#katolikus#pap#bántalmazás#ministráns

Címlapról ajánljuk