Külföld

Képgaléria: világvége hangulat a kanadai erdőtüzek füstjétől fuldokló New York-ban

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyMedvegy GáborMedvegy Gábor

2023. június 8. 6:48

Riasztást adtak ki a levegő rossz minősége miatt az Egyesült Államok északkeleti részének több államában a Kanadában pusztító erdőtüzek füstje miatt szerdára. New York állam nagy részében, New York városában is egészségre ártalmas, illetve veszélyes besorolást kapott a levegőminőség, a város utcáit jól látható szmog borítja. 

Szerda reggel New York államnak volt olyan része, ahol a legmagasabb riasztási fokozat volt életben a levegő finomrészecske-tartalma (PM 2,5) miatt, New York városában és Philadelphiában a besorolás szerint nagyon egészségtelen volt a levegő. A fővárosban, Washingtonban egészségtelennek minősítették a levegőt. A füst Detroitban és Chicagóban is egészségtelenné teszi a levegőt.

A leromlott látási viszonyok miatt átmenetileg leállították a légiforgalmat New Yorkban a La Guardia és Newark repülőtéren.  

Szerda reggel a világ legrosszabb levegőminőségét a kanadai Ontario tartomány városaiban mérték, amelyek közvetlenül az erdőtüzek közelében fekszenek. A szakemberek arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg kerüljék a fizikai tevékenységet a szabadban. New York város iskoláiban törölték a szabadtéri foglalkozásokat. Eric Adams polgármester szerda délelőtti sajtótájékoztatóján rendkívülinek nevezet a helyzetet, és mindenkit arra kért, hogy amennyiben teheti, maradjon zárt térben.

A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség előrejelzése szerint a füstköd még több napig megmarad az Egyesült Államok északi államai felett. A meteorológusok a jelenséget azzal magyarázták, hogy egy lassan mozgó alacsony nyomású időjárási rendszer szállítja a kanadai Québec tartományban pusztító, kiterjedt erdőtüzek okozta füstöt az Egyesült Államok keleti része fölé, amely egészen Észak- és Dél-Karolina államokig jut el a következő napokban.

Hogy milyen benne lenni a New Yorkra telepedett kanadai erdőtűzfüstben? Kollégánk a helyszínről ezt írta:

Már tegnap olyan vörös volt az ég, mint a Mars-járó fotóin, amit akkor nem tudtunk mire vélni. A levegő még nem volt olyan rossz, a Weather Channel app jelzett ugyan légszennyezettséget, de azt gondoltam, az olyan, mint az otthoni, egy budapesti szmogriadóban azért még ki lehet menni az utcára, ha nagyon akarsz.

Amikor reggel elindultunk, még akkor sem gondoltam, hogy ez lesz, a sárga ég ugyan érdekes volt, de be lehetett lélegezni a levegőt, megnéztük délelőtt a Woodlawn temetőt, aztán a bronxi Little Italy-be tartva kezdett besötétedni és a füstszag is megjött. Megfájdult a fejem, nehezebben kaptam levegőt és volt némi világvége-hangulata is az egésznek.

A következő szabadtéri helyre, ami a listánkon volt, már nem indultunk el, inkább elmetróztunk az indiánmúzeumba, ami ingyenes, de egyébként is meg akartuk nézni. Mire kijöttünk, úgy tűnt, mintha javult volna a helyzet, meg akartuk még nézni a felhagyott magasvasút-platformból kialakított parkot, de lezárták a légszennyezés miatt. Kapar a torkom, szerintem hőemelkedésem is van. Egy kicsit most szívesebben lennék otthon, mint itt.

#Külföld#képgaléria#egyesült államok#new york#légszennyezettség#szmog#kanada#erdőtüzek

Címlapról ajánljuk