Külföld

Születésnapi tüntetéseket szerveztek Alexej Navalnijnak, Moszkvában több embert őrizetbe vettek

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 8:23

Alexej Navalnij elmondta, születésnapját legszívesebben a családjával töltené, de szerinte „a társadalmi fejlődés és egy szebb jövő csak akkor jöhet el, ha bizonyos emberek hajlandók fizetni a meggyőződéseikért”.

Moszkvában és Németországban is tüntetéseket rendeztek Alexej Nanalnij orosz ellenzéki politikus harmadik, börtönben töltött születésnapja alkalmából – írja az Euronews.

A bebörtönzött aktivista támogatói több városban is demonstrációkat szerveztek, hogy kifejezzék támogatásukat az immáron 47 éves Navalnijnak. Oroszországban a tüntetők több városban szerveztek megmozdulásokat, mások graffitifestéssel emlékeztek meg a napról. 

A tüntetők Navalnij azonnali szabadon bocsátását követelték, az orosz rendőrség sok embert őrizetbe vett.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, április végén Navalnij kijelentette, hogy terrorizmus vádjával akár további 30 év börtönbüntetésre ítélhetik, a Kreml többek közt állítólag a szentpétervári pokolgépes merényletet is a politikus támogatóira akarja fogni. Az aktivistát egy Moszkvától 250 kilométerre található büntetőtelepen tartják fogva, először 2014-ben ítélték feltételes szabadságvesztésre, jelenleg 9 éves fegyházbüntetését tölti.


A politikus támogatói által a Twitteren üzent követőinek. Azt mondta, hogy születésnapját legszívesebben a családjával töltené, de szerinte „a társadalmi fejlődés és egy szebb jövő csak akkor jöhet el, ha bizonyos emberek hajlandók fizetni a meggyőződéseikért”. Hozzátette, eljön majd a nap, amikor veszélyek nélkül lehet majd Oroszországban is kiállni az igazság mellett. 

Miután egyre nagyobb befolyásra tett szert Putyin kritikusaként, 2020-ban orosz titkosügynökök idegméreggel próbálták megölni, és csak hajszál híján élte túl a merényletet. Majd egy koncepciós perben ítélték jogerősen újabb 9 év fegyházra, börtöncellájából azonban továbbra felszólal Putyin ukrajnai háborúja ellen. Navalnij ügyvédje korábban azt mondta, nem zárható ki, hogy újból meg fogják mérgezni a politikust a börtönben.

Nyitókép: AP Photo / Alexander Zemlianichenko

#Külföld#navalnij#tüntetés#moszkva#németország#születésnap

Címlapról ajánljuk