Külföld

Kína épp egy gigantikus gödröt ás

rtl.hurtl.hu

2023. június 2. 21:52

Pontosabban lyukat, de abból tízezer métereset!

Tízezer méteres lyuk ásását kezdték meg a héten tudósok Kínában, a legmélyebbet, amit valaha megkíséreltek az országban – írja az IFL Science.

A csapat 10 kőzetrétegen keresztül lefelé ásva azt reméli, hogy a kréta időszakból származó kőzetekhez jutnak, azaz mintegy 145 millió évre tekinthetnek vissza. A kedden megkezdett projektet a Bloomberg szerint az ásványkincsek azonosítására, valamint az olyan környezeti kockázatok, mint a földrengések és vulkánkitörések felmérésére lehetne felhasználni.

„A fúrási projekt építési nehézsége egy nagy teherautóhoz hasonlítható, amely két vékony acélkábelen halad” – mondta a kínai állami hírügynökségnek (Xinhua) a legújabb kínai erőfeszítésekről Szun Csinseng (Sun Jinsheng), a Kínai Mérnöki Akadémia akadémikusa. A fúrás várhatóan 457 napot vesz igénybe.

A lyuk, bár lenyűgözően mély, nem lesz a legmélyebb ember által fúrt lyuk a Földön. Ezt a címet az északnyugat-oroszországi Kola-félszigeten található Kola szupermély fúrás viseli. Az 1970. május 24-től a Szovjetunió összeomlásáig tartó projekt során a lyuk legmélyebb ága 11 034 méterrel a tengerszint alá ért. Az IFL Science ugyanakkor emlékeztet, hogy még mindig csak a földkéreg harmadáig sikerült lefúrnia az emberiségnek, a Föld magját burkoló köpeny elérése nem a közeljövőben fog megtörténni.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#kína#lyuk#gödör#ásás#krétakor

Címlapról ajánljuk