Külföld

Besült az észak-koreai katonai műhold hordozórakétája

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 6:29

Szöulban légiriadó volt a felbocsátás idején, de nem sokkal később tájékoztatták a lakosságot, hogy téves volt a riasztás.

Kedden már beszámoltunk arról, hogy Észak-Korea elismerte, katonai felderítő műholdat tervez felbocsátani, hogy „minél gyorsabban információkat szerezzen az ellenség mozgásáról”, a japán parti őrségnek pedig jelezték, hogy május 31. és június 11. között kerítenek sort a fellövésre.

Úgy tűnik, a lehető legkorábbi időpontot választották, szerdán reggel a CNN ugyanis arról tudósított, hogy sikertelen volt a műhold felbocsátása, az azt szállító rakéta második fokozata ugyanis meghibásodott. A Koreai Központi Hírügynökség tájékoztatása szerint a lehető leghamarabb sor kerül egy újabb fellövésre.

Az új Csollima-1 hordozórakéta a Sárga-tengerbe csapódott, miután az első fokozat levált, és a második fokozat rendellenes indítása miatt elveszítette felhajtóerejét

– ismerte el az állami hírügynökség, hozzátéve, hogy az új hajtóműrendszer megbízhatósága és stabilitása alacsony volt, a felhasznált üzemanyag pedig instabil. Az észak-koreai Nemzeti Űrfejlesztési Ügynökség azonnal kivizsgálja a kudarcot és újabb fellövést fog végrehajtani.

A dél-koreai egyesített vezérkari főnökség közölte, hogy azonosított egy tárgyat a tengerben, ami az észak-koreai hordozórakéta része lehet, és folyamatban van annak megszerzése. A fellövésre reggel 6 óra 29 perc körül került sor. Két perccel később Szöulban megszólaltak a légoltalmi szirénák és sms-üzenetekben tájékoztatták a lakosságot, hogy készüljenek fel az evakuálásra, és engedjék előre a gyerekeket és időseket. 6 óra 41 perckor egy újabb üzenetet küldtek arról, hogy az előző üzenetet tévedésből küldték.

A japán védelmi minisztérium hétfőn figyelmeztetett, hogy bármilyen, a területére behatoló észak-koreai rakétát megsemmisít. A szerdai fellövés idején a szigetországban riasztást adtak ki, amit később visszavontak, miután a hatóságok megállapították, hogy nem jelent veszélyt Japán területére.

Nyitókép: Chung Sung-Jun/Getty Images

#Külföld#észak-korea#műhold#kudarc#rakéta#dél-korea#légiriadó

Címlapról ajánljuk