Külföld

„Biztos voltam benne, hogy meghalok” – túlélte egy 17 éves fiú a grizzlymedve támadását

rtl.hurtl.hu

2023. május 29. 14:07

Egy amerikai kamasz feledhetetlen kalandnak ígérkező kenus túrára ment barátaival a kanadai tundrára. Eleinte vonakodott belevágni, de végül sikerült őt meggyőzni, és utólag tényleg egy életre szóló élmény lett belőle. De nem úgy, ahogy gondolta, ugyanis a ma már felnőtt férfi majdnem belehalt egy végzetesnek tűnő találkozásba. A lelki sebek azóta sem gyógyultak be teljesen. 

Az amerikai Minnesota államban élő Alex Messengert úgy kellett rábeszélnie egyik barátjának, hogy tartson velük egy kenus túrára Kanadába. Az akkor 17 éves kamasz a költségek miatt habozott elfogadni az ajánlatot, hogy öt barátjával együtt részt vegyen a 49 naposra tervezett, majdnem ezer kilométeres túrán.

Messenger a Guardiannek elmondta:

Még mindig hálás vagyok neki. Tényleg. Annyira csodálatos élmény volt, még úgy is, hogy nem igazán úgy sült el, ahogy terveztük.

Az ugyanis nem szerepelt a tervekben, hogy Messengert kis híján megöli egy majdnem háromtonnás grizzlymedve. Még csak arra sem számítottak, hogy egyáltalán látni fognak egyet. Pedig a túra 29. napján pontosan ez történt. 

„Biztos voltam benne, hogy meg fogok halni”

A 17 éves kamasz aznap egyedül ment el egy kis sétára. Csak pár száz méterre távolodott el táborhelyüktől, amikor egy emelkedőn felmászva váratlanul szemtől szembe találta magát a medvével. Ő még csak fel sem fogta, hogy mi az a barna folt, ami megjelent előtte, amikor az agya már reagált: adrenalin száguldott végig a testén, a pulzusa a duplájára emelkedett, a tüdeje kitágult, felkészítve a menekülésre, vagy a harcra.

Egyik sem volt reális lehetőség. Messenger gyorsan visszaemlékezett túravezetőjük tanácsára, aki felkészítette őket arra a nem túl valószínű lehetőségre, ha esetleg egy medvével találkoznának: ne kezdj futni, kezdj lassan hátrálni, igyekezd meggyőzni, hogy nem jelentesz veszélyt.

„Biztos voltam benne, hogy meghalok” – túlélte egy 17 éves fiú a grizzlymedve támadását
Egy grizzly medve a washingtoni Woodland Park állatkerben. Fotó: AP Photo/Elaine Thompson

Messenger ezt is csinálta, de nem használt. A medve fenyegető léptekkel közeledett felé.

Tudtam, hogy nem kezdhetek el futni, de nem tudtam, mi mást csinálhatnék.

A társaság felkészült a medvék jelentette veszélyre. Volt náluk medveriasztóspray, és zajkeltő, de azok mind a táborhelyen voltak. Aztán a medve váratlanul nekirontott Messengernek, aki csak annyit tudott tenni, hogy hozzávágta a fényképezőtáskáját.

Ez megzavarta annyira az állatot, hogy Messenger el tudjon ugrani az útjából, de a grizzly azonnal megfordult, és újra támadt.

Soha nem láttam még semmit olyan gyorsan mozogni, mint azt a medvét.

Pár másodpercig köröztek egymás körül, de a vadállat egyre közelebb és közelebb került hozzá, és végül támadt. Felé harapott, majd a medve felemelte a mellső mancsát, és úgy megütötte oldalról, hogy Messenger elrepült. A levegőben szállva felfogta, nem menekülhet.

Fizikailag teljesen tehetetlen voltam. Itt van egy hetvenkilós 17 éves egy 270 kilós grizzlyvel szemben. Biztos voltam benne, hogy meg fogok halni.

Amint elterült a földön, a medve már rajta is volt, és beleharapott a jobb lábába. A fájdalomtól Messenger azonnal elájult:

Nagyon hatékonyan játszottam a halottat, amíg eszméletlen voltam.

Amikor magához tért, még látta, ahogy a medve elszalad. Messenger megvárta, amíg a grizzly eltűnik a domb mögött, majd felállt, és a maradék adrenalinnal a testében szaladni kezdett a táborhelyük felé, végig azon rettegve, hogy a medve visszatért, hogy befejezze, amit elkezdett.

Amikor már látta a barátait, azonnal kiabálni kezdte, hogy „medve”, de eleinte nem hittek neki, azt mondták neki, hogy ilyennel még csak ne is vicceljen – mondta el a CBC kanadai televíziónak.

Amikor odaértem hozzájuk, és látták a sérüléseimet, már nem gondolták, hogy viccelődök.

A combján harapásnyomok voltak, köztük egy, ahol a medve foga belemélyedt a húsába, átszakítva a bőrét, karomnyomok a hátán, bokáján és az egyik fülén, monokli a szeme alatt, és két lábujjának is leszakadt a vége. 27 éves túravezetőjük kezdte meg a sérülések kezelését, majd elindultak a legközelebbi, de még így is több mint 150 kilométernyire található település felé. Volt ugyan náluk műholdas telefon, de egy helikopter sem tudott értük menni, és sérülései nem tűntek annyira súlyosnak, hogy megkockáztassanak egy veszélyes, katonai jellegű mentőakciót. Így evezni kezdtek.

Öt nappal később azonban elkezdett elfertőződni a sebe, és mivel már olyan területen voltak, ahova hívni tudtak egy helikoptert, azzal szállították Baker Lake településre, ahol 12 órán át kapta intravénásan az antibiotikumot, mielőtt repülőgéppel átszállították Winnipegbe, ahol még időben megkapta a veszettség elleni oltásokat. Bár sebe begyógyult, csak egy évvel később tudott újra rendesen járni.

Összerezzen, ha megreccsen egy faág

A lelki sérülések a fizikaiaknál sokkal lassabban gyógyultak. Bár a testén már semmilyen nyom nem utal arra, hogy majdnem megölte egy grizzlymedve, a most 35 éves férfi máig halálra rémül, amikor túrázás közben megreccsen a közelében egy ág. Végül sikerült annyira feldolgozni a történteket, hogy barátaival olyan területre is el mert menni kirándulni, ahol medvék élnek.

Mint elmondta, egy dolog azonban mindig van nála túrázás közben: medveriasztó spray.

A rátámadó medvét nem találták meg. A kanadai vadőrök ugyan elkezdték keresni, miután beszéltek Messengerrel, de nem akadtak a nyomára. A férfi a CBC-nek elmondta, nem bánja, hogy végül nem lőtték ki a grizzlyt:

Örülök, hogy még mindig ott van valahol a vadonban. 

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

#Külföld#grizzly#medve#medvetámadás#kanada#ma

Címlapról ajánljuk