Külföld

Még számolják a szavazatokat Törökországban, de Orbán, Erdoğan és katari emír már biztosak az elnök győzelmében

rtl.hurtl.hu

2023. május 28. 20:44

A jelenlegi elnök vezet az eddig megszámlált szavazatok alapján.

Az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan újraválasztásához Orbán Viktor, holott hivatalos eredmény még órákig nem várható. A miniszterelnök tweetje előbb született meg, mint hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánítsa az elnököt.

Orbán azt írta: „Gratulálok Erdoğan elnöknek a megkérdőjelezhetetlen választási győzelméhez!” Azt is hozzátette törökül, hogy „Gratulálunk, elnök úr!” Orbán ezzel a katari emír után a második államfő, aki gratulált neki.

Az MTI közben azt írta: a török elnök vasárnap Isztambulban az elnökválasztás részeredményeire alapozva bejelentette győzelmét, és köszönetet mondott minden állampolgárnak, aki az elkövetkező öt évre is rá bízta az ország irányítását.

Erdoğan egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára. A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint, a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.

Az elnök beszédében hozzátette: a CHP vélhetően számon kéri Kilicdaroglun a vereséget.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#törökország#választás#orbán viktor#Recep Tayyip Erdogan#gratuláció#győzelem#katar

Címlapról ajánljuk