Külföld

Az RTL Híradó rejtett kamerás riportja után kiakadtak az osztrákok a magyar kormány döntése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. május 20. 12:15

Az osztrák belügyminisztérium szerint a magyar kormány döntése a szervezett bűnözésnek kedvez, a szabadon engedett emberek pedig veszélyesek is lehetnek.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter arra utasította a tárca illetékesét, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel, és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket, miután az RTL csütörtöki Híradójából kiderült: a magyar kormány sorra bocsátja el idő előtt a börtönből a külföldi embercsempészeket.

Az alábbi videót a szombathelyi vasútállomás közelében rögzítette stábunk, a zacskós-csomagos férfiak a büntetés-végrehajtás kisbuszából szálltak ki. Az öt ember közül négyen a váróterembe sétáltak, ahol éppen gyerekek várakoztak.


A hvg.hu a Neue Kronen Zeitung cikkére hivatkozva azt írta: az osztrák fél szerint a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez, noha „ezek az elítéltek emberéleteket veszélyeztettek és veszélyeztethetnek”. 

A kormány döntése alapján sok ezren nyerik vissza így a szabadságukat, az egyetlen feltétel az, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot Ha a rendőrség azt észleli, hogy ez nem történt meg, vagy az embercsempész visszatért, akkor elfogják, és a hátralévő büntetését is le kell töltenie – közölte a magyar Belügyminisztérium az RTL Híradójával, nem cáfolva, hogy a felvételen valóban embercsempészek szabadon engedése látható.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy túlzsúfoltak a börtönök, és Strasbourgban emiatt „próbálnak újabb pénzeket lehúzni a magyar államról”.

Jelenleg összesen 2600-an vannak börtönben embercsempészet miatt, a többségük külföldi. A magyar rabokra nem vonatkozik az engedmény, márpedig ez szerintük diszkriminatív velük szemben.


Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#embercsempész#reintegrációs őrizet#börtön#belügyminisztérium#rejtett kamerás felvétel#szombathely#ausztria#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk