Külföld

Óriási csata árán, de végül sikerült szakszervezetet alapítaniuk a sztriptíztáncosoknak Los Angeles-ben

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 9:50

Ez az USA egyetlen sztriptíz-szakszervezete.

Tizenöt hónapos csatározás után végre sikeresen alapítottak szakszervezetet a Los Angeles-ben található Star Garden Topless Dive Bar sztriptíztáncosai, írja az AP hírügynökség. Ezzel ők lettek az USA egyetlen sztriptíz-szakszervezete.

A hely dolgozói hónapok óta követelnek biztonságosabb munkakörülményeket, jobb fizetést, valamint egészségbiztosítást. A táncosok azután kezdtek gondolkodni a szakszervezetiségen, hogy márciusban több dolgozót is kirúgtak, akik felrótták a főnökeiknek, hogy a hely biztonsági őrei képtelenek megvédeni őket az erőszakoskodó vendégektől. Ám a klub vezetősége eddig kifogásokkal és jogi úton is próbálta akadályozni a szakszervezetalapítást.

Ám a táncosok a héten bejelentették, hogy megegyeztek a vezetőséggel, és már csak egy hivatalos szavazatszámlálás van hátra, amelyet csütörtökön tartanak. Az egyik táncos arról beszélt: „Reméljük, hogy a klub szakszervezetének megalapítása megalapozza azt, hogy bármelyik másik sztriptíztáncos az országban is szót kaphasson abban, hogyan irányítják a munkahelyét”.

A táncosok hivatalosan az Actors’ Equity nevű nagyobb szakszervezet tagjai lesznek, amely az USA-ban több mint 51 ezer szórakoztatóipari dolgozót képvisel. Korábban a kilencvenes években egy másik sztriptízbár dolgozói is szakszervezetbe léptek, ám ez a klub 2013-ban bezárt.

Korábban arról írtunk, hogy az Egyesült Királyságban is romlik a sztriptíztáncosok helyzete: 2030-ra már alig, vagy egyáltalán nem lesznek sztriptízbárok az Egyesült Királyságban és ez tömeges munkanélküliséget okozhat. A táncosok szerint a klubok bezárása a helyi önkormányzatok „szexista hadjáratának" az eredménye.

Nyitókép: AP Photo/Richard Vogel

#Külföld#sztriptíz#szakszervezet#los angeles#munkahely

Címlapról ajánljuk