Külföld

A kínai hadsereggel viccelt, több mint 2 millió dollárra bírságolták a humoristát

rtl.hurtl.hu

2023. május 17. 15:22

Egy ártatlan vicc következményei Kínában.

2,1 millió dolláros (kb. 718 millió forintos) bírságot szabtak ki egy humoristára Kínában, miután a hatóságok szerint az egyik poénjával megsértette a kínai hadsereg becsületét – írja a BBC.

Li Hao-si, művésznevén House „sértő” megjegyzése a hétvégén hangzott el egy pekingi stand-up előadás során, amikor a humorista két örökbe fogadott kutyára utalt, amelyek egy mókust üldöztek. A vicc csattanójában idézte Hszi Csin-ping kínai elnök egyik 2013-as szlogenjét, és bár a közönségnek az előadáson tetszett a poén, a közösségi médiában annyira nem értékelték: valaki feljelentést tett, melyben azt kifogásolta, hogy a humorista megsértette a Népi Felszabadító Hadsereg becsületét azzal, hogy a katonaság hivatalos mottóját használta viccében.

A pekingi hatóságok közölték, hogy kedden vizsgálat indult, erre válaszul a humoristát képviselő szórakoztatóipari cég lemondta Li összes fellépését. A vállalat közleményben kért bocsánatot, Li Hao-si pedig hétfőn a kínai közösségi médiás platformon, a Weibón azt írta:

Mélységesen szégyellem és sajnálom. Vállalom a felelősséget, lemondok minden fellépést, mélyen elgondolkodom, újra tanulok.

A hatóságoknak azonban nem volt elegendő a Shanghai Xiaoguo Culture Media bocsánatkérése, ezért a céget 1,91 millió dollárra bírságolták, illetve további 189 ezer dollár „illegális” nyereségtől fosztották meg. A társulat elfogadta a büntetést, majd szerződést bontott a humoristával. 

Nyitókép: Joe Cash, Pool via AP

#Külföld#kína#humorista#stand up#előadás#hadsereg#vicc#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk