Külföld

Még a One Directiont és David Cameront is bepalizta az agytumort tettető lány, aki milliókat kaszált alapítványával – ám kiderült, hogy ő maga is áldozat

Mohos MátéMohos Máté

2023. május 14. 11:06

Nem egy súlyos betegek számára fenntartott kórházban, hanem egy luxushotelben olvasta a neki küldött üzeneteket Megan, a Believe in Magic alapítvány elindítója. A lány és anyja azt állították, hogy Megan súlyos daganatos betegségben szenved, a kezelésre több százezer fontot gyűjtöttek össze. Közben nagyszabású jótékonysági esteket szerveztek, és elnyerték a brit miniszterelnök támogatását is. Azonban később kiderült, az anya betegebb, mint a lánya – és itt már egyáltalán nem rákról van szó.

A tízes években az Egyesült Királyság egyik legismertebb, legszeretettebb jótékony alapítványa volt a Believe in Magic. Az alapítvány története a következő volt: egy Megan Bhari nevű lányt 13 éves korában agytumorral diagnosztizáltak, mire ő és az őt egyedül nevelő édesanyja, Jean elhatározták, hogy a nyilvánosság segítségét kérik, és más rákos gyerekeknek is segítenek. A páros hamarosan már nagyszabású bálokat, adománygyűjtő eseményeket rendezett, és számos rákos gyereket tett boldoggá.

2015-ben David Cameron miniszterelnök „különleges bátorságáért” tüntette ki Megant, aki addigra több százezer fontot gyűjtött be adományokból. A lányt kedvenc zenekara, a One Direction tagjai is támogatták, valamint Michael Bublé is mellettük állt.

Megan a díj átvételekor is utalt arra, hogy szeretne még több, akár híres-neves támogatót. Azt mondta:

A Believe in Magic nagyon gyorsan jutott el idáig. (…) Mindig nagyon hálásak vagyunk azoknak a különleges embereknek a támogatásáért, akik segítenek valóra váltani ezt a csodát (…) Nagyon örülnénk, ha kapcsolatba lépne velünk mindenki, akit megihletett, amit teszünk.

Ám hamarosan kiderült, hogy a lány betegségével kapcsolatban nem minden az, aminek látszik. Megan 2018 márciusában meghalt egy neurológiai kórházban, az alapítvány pedig 2020-ban oszlott fel. Azóta egyre több jel és adat mutat rá arra, hogy a Believe in Magic megtévesztette a népet – és még az is lehet, hogy magát Megant is. A BBC nemrég hosszas oknyomozással derítette ki, mi is lehetett az igazság.

Gyanús lett a túlélőknek

A szívhez szóló sikersztorival kapcsolatban először Jo Ashcroftban ébredtek kételyek. Az anyuka maga is végzett sikeres adománygyűjtést a múltban: ő 250 ezer fontot gyűjtött össze saját fia rákos betegségének kezelésére. A nő így tisztában volt azzal, min kell átmennie az efféle súlyos betegségekben szenvedőknek: éppen ezért valami nagyon nem stimmelt számára azzal kapcsolatban, ahogy Megan beszélt saját állapotáról.

Először az tűnt fel neki, hogy a lány soha nem említ orvosokat vagy kórházakat név szerint. Mivel szerette volna, hogy pénze mindenképp jó helyre menjen, több szülővel is beszélt kételyeiről, akik egyetértettek vele abban, hogy furcsa a lány kiállása, azonban azt tanácsolták neki, hogy ne fogalmazza meg nyíltan a kételyeit, hiszen a legnagyobb meggondolatlanság lenne hamisan vádolni valakit azzal, hogy agytumort színlel.

A nő így titokban nyomozott tovább Megan és Jean után. Az első megdöbbentő dolog, az volt, amikor kiderítették: a páros a hozzájuk beérkező emaileket nem egy kórházban fogadja, hanem egy Disneylandben található luxushotelben. A kétkedők később magánnyomozót fogadtak, aki nyaralás közben felvételeket készített a párosról: nyoma sem volt rosszullétnek vagy a súlyos betegség kezelésére hivatott műszereknek. Anya és lánya felhőtlenül, szemmel láthatóan könnyű szívvel élvezték a hajóutat.

Amikor Ashcroft úgy érezte, hogy elég bizonyítékot gyűjtött össze, az interneten hozott létre csoportot a páros leleplezésére. Nem érdekelte, hogy Megan számtalan rajongója szívtelen vádaskodónak tartotta, hitt az igazában. Aztán 2018-ban sokkoló hír érkezett el hozzá:

Megan 23 éves korában meghalt.

Nyomozás Münchausen után

A közvélemény egy része Ashcroftot és követőit is hibáztatta azért, hogy a nagybetegnek tartott lány állapota halálosra fordult, holott korábban édesanyja komoly javulásról számolt be. Azonban ezzel korántsem volt vége az ügynek, amely igazából csak a lány halála után kezdett hajmeresztő fordulatokat venni.

Ha nem tiszta a halál oka, vagy felmerülnek gyanús körülmények, az Egyesült Királyságban az igazságszolgáltatás halottkémi vizsgálatot kezdeményez a pontos adatok megállapítására, amelynek során tanúkat is kihallgatnak. Egy ilyen vizsgálat le is zajlott Megan ügyében, ám csak most, a BBC nyomozásának köszönhetően derült ki az eredménye.

A vizsgálat első és legfontosabb megállapítása az volt, hogy nyoma sincs tumornak Megan agyában, és semmiféle rákos megbetegedésnek nem volt köze a halálához.

Mint kiderült, krónikus szívritmuszavara vitte sírba a fiatal lányt, amely májkárosodás miatt alakult ki – a dolognak ahhoz is köze lehetett, hogy Megan túlsúlyos volt.

Azonban a Megan testét vizsgáló orvosok, és azok, akik korábban kezelték, több aggasztó körülményről is beszámoltak. Kiderült, hogy a lánynak nem volt bejáratott orvosa, hanem folyamatosan váltogatta az őt kezelő szakembereket. Olyan eset is napvilágra került, amikor hamisított recepttel akart erős opiátokat tartalmazó gyógyszert kiváltani.

A kép akkor kezdett kitisztulni, amikor napvilágra kerültek Megan nővéreinek tanúvallomásai is. Ezek árnyalták azt a képet, amely szerint Megan egyszerű csaló volt: 

egyre inkább úgy tűnt, hogy ő is áldozatul esett a pszichés zavarban szenvedő édesanyjának, Jeannek.

Münchausen by proxy, azaz kivetített Münchausen-szindróma: Házipatika.com szerint ez „egy olyan pszichiátriai kórkép, amelyben valaki akarattal okoz vagy súlyosbít betegséget a rábízott személyben, elsősorban azért, hogy felhívja magára a figyelmet. Ennek sajnos gyakran tragikus következményei is vannak.” A BBC-nek nyilatkozó orvos szakértők pedig arról beszéltek, hogy nemcsak a figyelem iránti, hanem a pénzszerzési vágy is mozgathatja a kórképben szenvedőket. Illetve a mai időkben már egyre inkább az is, hogy közel kerülhessenek sztárokhoz, hírességekhez – például a One Directionhöz, David Cameronhoz vagy Michael Bubléhoz. A Münchausen-szindróma abban különbözik a hipochondriától, hogy a hipochonder meg van győződve arról, hogy tényleg beteg, míg a Münchausen-szindrómás tudja, hogy nem az, mégis kényszeresen jár kezelésekre.

Megan testvéreinek tanúvallomásaiból kiderült, hogy Jean gyerekkorukban is többször mutatta ennek a szindrómának a jeleit. Gyakran szándékosan veszélyes helyre tett nehéz tárgyakat a konyhában, ahol könnyen le tudtak esni, vesebeteg lányát pedig sóval etette – holott a veseproblémákkal rendelkezőknek kerülniük kell a sós ételeket.

Kate, Megan egyik nővére arról beszélt: „Jean azt akarta, hogy valamelyikünknek balesete legyen. Kívánta az izgalmat és a figyelmet.” Marc Feldman, a betegség egyik legelismertebb szakértője a BBC-nek úgy fogalmazott, hogy Jean magatartásáról „ordít”, hogy kivetített Münchausen-szindrómában szenved. Valószínűleg ő volt az, aki gyerekként hatalmába kerítette Megant, a lány pedig felnőttkorára magáévá tette a ráerőszakolt betegséget. Feldman erről azt mondta: 

Ha azt tanítják neked egész életedben, hogy vannak dolgok, amiket nem szabad mondani és gondolni, akkor egy idő után kooperatív leszel.

Megan halála és egészségügyi állapota mellett az alapítvány ügyében is nyomozás indult 2017-ben, a lány halála előtt egy évvel. Ennek az lett az eredménye, hogy 2020-ban a hatóságok feloszlatták a Believe in Magicet, mivel az alapítvány által kezelt pénzből szőrén-szálán eltűnt szézezer font, azaz nagyjából 42,5 millió forintnyi összeg. A szervezet honlapja sem elérhető már, Twitter-feedjét pedig tisztára suvickolták. 

Jean feladta a pozícióit, és visszavonult a rivaldafénytől: egy ideig Franciaországban élt, ám úgy tudni, hogy nemrég visszaköltözött az Egyesült Királyságba.

Kingston település önkormányzata – ahonnan Megan származik – szintén vizsgálatot indított a lány ügyében, amely szintén arra jutott, hogy kivetített Münchausen-szindrómáról lehet szó. A BBC által megkérdezett szakértők szerint a most előkerült bizonyítékok orvosi szempontból is fontosak: képet adnak arról, hogy a betegség, amelynek főleg gyerekek vagy folyamatos segítségre szoruló felnőttek az áldozatai, hogyan teheti tönkre az életét egy olyan felnőttnek, aki elvileg képes önálló döntéseket hozni. Csak remélni lehet, hogy ezáltal a Meganéhez hasonló esetek is kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#münchausen-szindróma#david cameron#one direction#jótékonyság#rák#kitüntetés#egyesült királyság#ma#csalás#hazugság#kamu

Címlapról ajánljuk