Külföld

Megölték a világ egyik legöregebb vadon élő oroszlánját

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 20:16

Az oroszlánok átlagosan körülbelül 13 évig élnek a vadonban, Loonkiito 19 évesen pusztult el.

Afrikai pásztorok ölték meg a világ egyik legidősebb, vadon élő hím oroszlánját, miután az jószágokra vadászott. A 19 éves Loonkiito szerda este pusztult el egy Olkelunyiet nevű falunál, Kenya déli részén – írja a BBC a kenyai hatóságok közleménye alapján.

A Lion Guardians természetvédelmi csoport szerint Loonkiito volt a legidősebb hím oroszlán ökoszisztémájukban és valószínűleg egész Afrikában. Az oroszlánok átlagosan körülbelül 13 évig élnek a vadonban, persze fogságban ennél sokkal tovább is élhetnek.

A BBC-nek a Kenya Wildlife Service (KWS) szóvivője mesélte el, hogy az oroszlán idős és gyenge volt, és a közeli nemzeti park területéről vándorolt a faluba élelmet keresve. A hatóságok közölték: a szárazság miatt egyre nehezebb vadászniuk a ragadozóknak, így kétségbeesésükben az oroszlánok gyakran fordulnak jószágok elejtéséhez.

Ugyanakkor hozzátették, Loonkiito megölése az embereknek és az oroszlán számára is nehéz helyzet volt. A szakértők olyan intézkedéseket sürgetnek, amelyek hatékonyan segítenek védeni a helyi állatvilágot, szerintük az országnak többet kellene tennie a kihalás szélén álló oroszlánok megóvása érdekében is.


Nyitókép: Lion Guardians / Facebook

#Külföld#legidősebb#oroszlán#elpusztult#megölték#afrika#kenya

Címlapról ajánljuk