Külföld

A montanai republikánusok kigolyózták az állam első transznemű törvényhozóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 28. 11:15

Zooey Zephyr nyolc napig nem szólalhat fel a montanai képviselőházban, miután egyik felszólalásában azt mondta, hogy a republikánus pártiaknak vér tapad a kezükhöz, a fiatalkorú transzneműek orvosi kezelésének betiltása miatt.

Bő egy hétre eltiltották a felszólalási lehetőségtől Zooey Zephyr montanai demokrata képviselőt, jelentette a Vice. A montanai képviselőház republikánusai szerdán szavazták meg a büntetést az állam első transznemű képviselőjének, egyben megtiltották neki azt is, hogy személyesen szavazzon a törvényhozási ülésszak hátralévő részében, amelyből a szavazás idején nyolc nap volt hátra.

A törvényhozási többséggel rendelkező republikánusok kitiltották Zephyrt a képviselőház ülésterméből, de még a karzatról és a folyosóról is, így az ülésszak hátralévő részében csak távolról vehet részt a szavazásokon.

Zephyr azzal bőszítette fel a republikánus frakciót, hogy a múlt héten felszólalásában azt mondta, hogy a republikánusoknak "vér tapad a kezükhöz", amiért betiltották a nemet megerősítő orvosi ellátást a kiskorúak számára. A republikánusok azt közölték, hogy addig nem engedik vissza az ülésterembe, amíg bocsánatot nem kér.

A montanai republikánusok kigolyózták az állam első transznemű törvényhozóját
Fotó: Tommy Martino / AP

A republikánus vezetők korábbi kísérletei arra, hogy elhallgattassák Zephyrt, tüntetésekhez vezetett. Hétfőn a rohamrendőrök hét tüntetőt letartóztattak, amiért behatoltak a montanai Capitolium épületébe. Az ülésterem karzatára bejutó résztvevők azt skandálták, hogy „hadd beszéljen”, miközben Zephyr a levegőbe tartotta a mikrofonját. Szerdán, a szavazás előtt, a republikánusok azzal vádolták meg Zephyrt, hogy bátorította a hétfői tiltakozásokat, és „veszélybe sodorta” a törvényhozókat és munkatársaikat.

Zephyr szerdán azt mondta, hogy nem túlzott, amikor a republikánusok kezéhez tapadó vérről beszélt.

„Aznap a közösségem védelmében keltem fel, és azokról a károkról beszéltem, amelyeket ezek a törvényjavaslatok okoznak, és amelyekről első kézből tudok beszámolni. Vannak barátaim, akik eldobták az életüket” – mondta Zephyr.

„Nem tudom, mi fog történni, de azt fogom tenni, amit mindig is tettem” – mondta Zephyr. „Nehéz de erkölcsös döntést hozok, amkor felállok és támogatom a közösségemet.”

Az indítványt támogató republikánusok gyakorlatilag Zephyrt hibáztatták a hétfői eldurvult tüntetésért. David Bedey republikánus képviselő azt mondta, hogy Zephyr „aktívan részt vett a testület törvényes tevékenységének megzavarásában”, és bár lehetősége lett volna lecsillapítani a tömeget, nem tette.

Nyitókép: Amy Beth Hanson / AP

#Külföld#egyesült államok#Montana#lmbtq#transzneműség#Zooey Zephyr

Címlapról ajánljuk