Külföld

Maradhat a családjával az orosz kislány, akit háborúellenes rajza juttatott árvaházba

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 21:09

A család meghurcolása akkor kezdődött, amikor a 12 éves lány készített egy háborúellenes rajzot. Az orosz bíróság most úgy döntött, a kislánynak nem kell visszatérnie az állami gondozásba. 

Az orosz bíróság úgy döntött, maradhat a családjával az iskolás lány, akit háborúellenes rajza miatt akartak elszakítani apjától – írja az Euronews

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, márciusban vádat emeltek egy férfi ellen Oroszországban, akire kislánya iskolai rajza miatt figyelt fel a rendőrség. A 12 éves lány készített egy rajzot, amelyen az ukrán lobogót ábrázolta, valamint háborúellenes jelmondatokat írt mellé – olyanokat, mint „dicsőség Ukrajnának” vagy „nemet a háborúra”.

Maradhat a családjával az orosz kislány, akit háborúellenes rajza miatt hurcoltak meg
Forrás: YouTube / India Today

A tragikus történet jól ábrázolja az oroszországi viszonyokat. Az orosz rendőrség nyomozni kezdett Alekszej Moszkaljev, a lány apja után a közösségi médiában, majd vádat emeltek ellene egy posztért, melyben elítélte az ukrajnai agressziót.

A gyermekét egyedül nevelő apát először 32 ezer rubeles – akkori árfolyamon nagyjából 150 ezer forintos – bírsággal sújtották „az orosz fegyveres erők lejáratásáért”. Néhány hete büntetőeljárás indult ellene a háborút elítélő közösségi médiás bejegyzések miatt.

A férfi azonban nem jelent meg a bíróságon, ugyanis megszökött a házi őrizetből. Két nappal később Fehéroroszországban fogták el a helyi hatóságok, távollétében 2 év börtönre ítélték.

Lányát, Mása Moszkaljovát gyermekotthonba küldték, az apa telefonon sem beszélhetett vele. Később egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy a lányt az anyja felügyelet alá helyezik. Mása idővel elhagyhatta az árvaházat, azonban egyáltalán nem volt biztos, hogy hazatérése tartós lesz. Mint kiderült, az orosz hatóságok most már nem kifogásolják, hogy Mása a családjával maradjon.

Nyitókép: Youtube / BBC

#Külföld#orosz#kislány#háborúellenes rajz#bíróság

Címlapról ajánljuk