Külföld

Szorul a hurok az oroszok körül, már trükközve is egyre nehezebben jutnak hozzá a nyugati chipekhez

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 20:44

A jelek szerint már felélték a háború előtt felhalmozott tartalékaikat.

Az orosz-ukrán háborúval párhuzamosan az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek megakadályozni, hogy Oroszország olyan fejlett chipekhez és elektronikai alkatrészekhez juthasson, amelyeket fegyverrendszerekben, drónokban, tankokban használhat fel. Ennek ellenére Örményországon, Kazahsztánon és más országokon keresztül több millió dollár értékben jutottak ilyen eszközökhöz az oroszok – tudta meg a New York Times.

A lap az amerikai és európai uniós kereskedelmi és adóügyi tisztviselők március 24-i találkozójáról jutott feljegyzésekhez, amelyekből kiderül, hogy az oroszok olyan alkatrészeket is megszereztek, amelyeket az Ukrajnára kilőtt cirkálórakétáikban használhatnak fel. Az Egyesült Államok és az EU a cikk szerint nem aratott világos győzelmet a fejlett technológiákra kivetet szankciókat illetően, bár megtépázta Oroszország fegyvergyártó képességeit, és megnövelte a szükséges alkatrészekhez való hozzájutásának költségeit.

Az Egyesült Államok és szövetségesei teljesen leálltak a chipek értékesítésével Oroszország számára. Amerikai tisztviselők szerint az oroszok felélték tartalékaik jelentős részét, és gyengébb alkatrészekkel kényszerülnek pótolni a szankciók miatt kiesett importot, ami rosszul érinti fegyvereik pontosságát.

A kereskedelmi adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy október és január között elérte, vagy már meg is haladta a chipek behozatala Oroszországba a háború előtti szint felét, jelentős részben Kínának köszönhetően.

Az Egyesült Államok igyekszik lépést tartani a korlátozásokat kijátszó Oroszországgal, és amellett, hogy más országok vállalataira is kiterjesztette a szankciókat, még háztartási eszközöket is tiltólistára tett, amelyek chipet tartalmaznak, a mikrohullámú sütőtől a kenyérpirítóig. A chipek illegális kereskedelmét ugyanakkor nehéz feltárni, mert mindenütt jelen vannak: 2021-ben világszerte 1,15 billió chipet szállítottak a vállalatok, és Kína is egyre kifinomultabb chipeket gyárt.

A Conflict Armament Research független szervezet kedden kiadott jelentése szerint már a háború után gyártott chipek is felbukkantak az orosz hadieszközökben, amelyek maradványait a harctérről gyűjtötték be. Orosz Lancet-drónokban három chipre bukkantak, amit egy amerikai cég külföldi üzemében gyártott, de egyelőre nem árulták el, mely cégről van szó, mert együttműködnek a vállalattal annak feltárásában, hogyan juthatott el a termékük Oroszországba.

Mindez azonban nem feltétlenül jelenti az exportkorlátozások megsértését, ugyanis a szóban forgó chipekre csak szeptember óta terjednek ki a szankciók, azokat már előbb beszerezhették az oroszok. Felhasználásuk ugyanakkor azt jelezheti, hogy az oroszok kifutottak a háború előtt felhalmozott készleteikből, és ezután derülhet ki, hogy a szankciók mennyire hatékonyak.

Ugyanakkor egy, az amerikai Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Irodájának pecsétjével ellátott dokumentumból az is jól látszik, hogy Örményország tavaly az Egyesült Államokból 515 százalékkal, az Európai Unióból pedig 212 százalékkal több chipet importált, és ezek 97 százalékát továbbadta Oroszországnak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió igyekszik lebeszélni az országokat arról, hogy Oroszországnak szállítsák a szankciók hatálya alá tartozó termékeket, és például a török kormány esetében eredménnyel jártak. A szankciókkal érintett elektronikai termékek oroszországi és fehéroroszországi bevitele pedig összességében 41 százalékkal csökkent 2021 és 2022 között, ami jelentős eredmény, de az amerikaiak a megmaradt beszerzési forrásaiktól is elvágnák az oroszokat.

Nyitókép: Orosz robotrepülőgép elektronikai egységét mutatja egy ukrán katona egy április 13-i sajtótájékoztatón – Fotó:  STR/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#szankciók#chip#amerikai egyesült államok#európai unió#ma

Címlapról ajánljuk