Külföld

„Ön fantáziavilágban él, Szijjártó úr?” – kérdezte a BBC riportere, miután Szijjártó Trianonnal válaszolt egy kérdésre

Dévai LászlóDévai László

2023. április 18. 12:22

A magyar külügyminiszter nem volt hajlandó kimondani, hogy a magyar kormány Ukrajna győzelmét akarja.

A BBC News HARDtalk című műsorában vendégeskedett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, akit Stephen Sackur riporter az orosz-ukrán háborúról, a békepártiságról és Magyarország a NATO-ban, valamint az EU-ban betöltött szerepéről kérdezett, írta meg a Telex.

Szijjártó Péter szinte minden kérdésre a kormány paneljeit ismételgette, melyek szerint Magyarország azt szeretné, ha vége lenne a háborúnak, aminek egyébiránt nincsenek győztesei vagy vesztesei. Szó esett a svédek NATO-csatlakozási kérelméről is, amit a Magyarország még mindig nem volt hajlandó ratifikálni. Szijjártó szerint azért, mert a svédek nem tisztelik a magyarokat.

Volt szó Brüsszelről és Trianonról is, előbbi kapcsán a magyar külügyminiszter elmondta, az EU az uniós források visszatartásával zsarolja az országot, utóbbiról pedig kijelentette, hogy a trianoni békediktátum óta tudja Magyarország, hogy a frontvonalak nem számítanak a béketárgyalásokon.

A riporter többször is próbálta megtudni Szijjártótól, hogy a magyar kormány melyik fél győzelmének örülne, de erre a kérdésre érdemi válasz nem hangzott el.

Sackur elmondta, hogy a magyar kormány által kívánt azonnal tűzszünet és béketárgyalások nyomán Oroszország ukrán területeket szerezne meg, amire a külügyminiszter azt válaszolta, hogy amennyiben létrejönnek a béketárgyalások és megszületik valamilyen megállapodás, az nem jelenti azt, hogy a jelenlegi helyzet kerül befagyasztásra.

Jól emlékszünk sajnos a saját történelmünkből, hogy amikor békemegállapodás született, a béketárgyalásokon megállapított határok teljesen mások voltak a frontvonalakhoz képest.

– mondta Szijjártó Péter Trianonra utalva.

Sackur ezután azt kérdezte, hogy Szijjártó komolyan elhiszi-e, hogy Vlagyimir Putyin végignézi, ahogy Ukrajna felfüggeszti a katonai műveleteit, majd pedig visszaadja a már annektált területeket?

Ön fantáziavilágban él, Szijjártó úr?

– kérdezte a műsorvezető. Szijjártó erre válaszul csak annyit mondott, hogy nem értenek egyet a kérdésben, de a véleménye akkor is az, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Az orosz energiafüggés kapcsán felvetődött, hogy látszólag azon dolgozik a magyar kormány, hogy elmélyítse a függést, míg más európai államok ennek épp az ellenkezőjén dolgoznak. Szijjártó szerint a magyar kormánynak nem volt az orosz forrásokon kívül más lehetősége. E kapcsán Sackur azzal vágott vissza, hogy ez egy választás volt a magyar kormány részéről.

A fagyos magyar-amerikai kapcsolatok kapcsán feljött a budapesti székhelyű, orosz befolyás alatt álló, Nemzetközi Beruházási Bank is, amit kémbanként emlegetnek. A kémbank tisztviselőit az amerikaiak tiltólistára tették, a kitiltottak között egy magyar állampolgár, Laszlóczki Imre alelnök is ott van. Szijjártó erre csak annyit válaszolt, hogy az Egyesült Államokra barátként és szövetségesként tekintenek, de rendkívül nehezen viselik az amerikai nyomásgyakorlást.

A svédek NATO-csatlakozása kapcsán Szijjártó elmondta, hogy a Fideszben sokan sértve érzik magukat a svéd kormányzati tisztségviselők véleményei miatt. A külügyminiszter elmondta, hogy a magyarok kölcsönös tiszteletet várnak el a svédektől. Brüsszelről is szó esett az interjú végén, az uniós pénzek befagyasztása kapcsán Szijjártó azt mondta, hogy a magyar kormány már rengeteg feltételt teljesített, de a pénzek mégsem érkeznek, mivel így akarják zsarolni Magyarországot.

Szijjártó hozzátette: az LMBTQ-jogok tiszteletben tartása kapcsán nem enged a magyar kormány, e kapcsán a magyar külügyminiszter azt nyilatkozta:

Van egy téma, ami kapcsán nem születhet kompromisszum, nagyon őszintén mondom, ez pedig a gyermekeink védelmének ügye. Nincs kompromisszum a gyermekeink védelmével kapcsolatban, ebben biztos lehet.

A teljes interjú angol nyelven itt nézhető meg:


Nyitókép (archív): MTI/KKM/Burger Zsolt

#Külföld#orosz-ukrán háború#szijjártó péter#magyarország#bbc#interjú

Címlapról ajánljuk