Külföld

Börtönre ítélték a gender szón kiboruló, ezért a szótárszerkesztőket kivégzéssel fenyegető kaliforniai férfit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 18. 13:44

A 34 éves Jeremy David Hansont egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélték, mert a Merriam-Webster internetes szótárának „nőnemű” szócikkén felháborodva bombával és lövöldözéssel fenyegetőzött.

Április 13-án, csütörtökön egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélték azt a kaliforniai férfit, aki gyilkossággal fenyegetőzött a Merriam-Webster szótárszerkesztő cégnél, írja az NBC.

A 34 éves Jeremy David Hanson 2021-ben a Merriam-Webster internetes szótárának „nőnemű” szócikkén idegesítette fel magát. Ebben ugyanis egyebek mellett az olvasható, hogy nőnemű az, aki hímneművel ellentétes nemi identitásúnak vallja magát ("having a gender identity that is the opposite of male").

A szócikkben szereplő gender szó miatt Hanson fenyegető üzenetekkel kezdte bombázni a szótár szerkesztőit.

Totál rosszul vagyok tőle, hogy a Merriam-Webster nyíltan hazudik és áltudományos propagandát terjeszt. Nincs olyan, hogy nemi identitás. Az az idiótát, aki ezt a bejegyzést írta, le kell vadászni és le kell lőni

– írta többek között Hanson, aki ezen túlmenően bombával és lövöldözéssel fenyegette meg a Merriam-Webster irodáit. A fenyegetés arra késztette a céget, hogy öt napra bezárja Massachusettsben és New Yorkban található irodáit.

Hansont 2022 áprilisában helyezték vád alá két rendbeli fenyegetőzés miatt. Az ügyészség és az FBI szerint Hansont az LMBTQ közösséggel szembeni érzett gyűlölete motiválta.

A férfi 2022 márciusában egy e-mailben megfenyegette az Észak-Texasi Egyetem elnökét is, miután ottani hallgatók tiltakoztak egy politikai jelölt ellen, aki tiltani akarta a transznemű gyermekek orvosi eljárásait.

„Személyesen bemegyek az Ön egyetemére, és elkezdem kivégezni azokat a baloldali hallgatókat és oktatókat, akik elnyomják a konzervatívokat. Az egyetlen jó demokrata egy halott demokrata” – írta.

Hanson elismerte, hogy megfenyegetett másokat is, többek között a Walt Disney-t, a Loyola Marymount Egyetem professzorait és a Hasbro játékgyártó céget.

Marissa Elkins, Hanson ügyvédje a tárgyalás során azzal védekezett, hogy Hansonnak komoly mentális egészségi problémái vannak. Az ügyvéd szerint az ítélet igazságos volt, és Hanson a szabadulása után kezelésen vesz majd részt.

Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

#Külföld#egyesült államok#kalifornia#gender#nemi identitás#szótár#fenyegetőzés

Címlapról ajánljuk