Külföld

Szíriai háborús menekülteket deportálna egy libanoni katolikus vezető

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 11:22

A maronita keleti-katolikus egyház vezetője a húsvéti szentmisén mondta el, hogy a mintegy másfél millió menekültet vissza kéne küldeni a polgárháború sújtotta Szíriába.

A szíriai menekültek kitoloncolását követelte egy libanoni lelkész a húsvéti istentiszteleti beszédében. Bechara Boutros Al-Rai pátriárka, a libanoni székhelyű maronita keleti-katolikus egyház feje azt állította, a mintegy másfél millió menekült „elszívja az állam erőforrásait” – írja a BBC.

Bechara pátriárka szerint a szíriai menekültek „megzavarják a szociális biztonságot és a libanoniakkal versenyeznek a megélhetésért". De az egyházfőnek az sem tetszik, hogy a nemzetközi közösség a menekültek pártján áll.

Nem ez az első alkalom, hogy a legnagyobb libanoni keresztény felekezet vezetője kiáll a deportálás mellett, legutóbb a palesztin menekültek kiűzésére szólította fel a világot. A Szíriai Hálózat az Emberi Jogokért szervezete uszítónak nevezte a pátriárka megnyilvánulásait, miután kiszolgáltatott csoportok ellen lépett fel nyilvánosan.

A mintegy 70 milliós Libanonban jelenleg politikai és gazdasági válság zajlik. Az ország valutája szabadesésben, több százezren szegénységben élnek, sokak számára pedig még az alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése is kihívást okoz.

Libanonban az Egyesült Nemzetek Szervezete mintegy 820 szíriai ezer menekültet regisztrált, de a szervezet szerint akár 1,5 millió olyan bevándorló is lehet az országban, aki a 12 éve tartó véres polgárháború miatt kényszerült elhagyni lakhelyét. Az ENSZ álláspontja és emberi jogi csoportok szerint nem biztonságos a menekülteknek visszatérni Szíriába, és ellenzik a libanoni kormány deportálási terveit.

Nyitókép: Ratib Al Safadi / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#szíriai polgárháború#menekültek#deportálás#keleti#katolikus#egyház#vezető

Címlapról ajánljuk