Külföld

Üres az államkassza Srí Lankán, eladnának 100 ezer majmot Kínának

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 20:48

A dél-ázsiai szigetország tiltja az élő állatok exportját, ugyanakkor pénzügyi nehézségei ellensúlyozására bevételi forrásokat keres. Állatvédők attól tartanak, hogy a majmokat végül megeszik. 

Srí Lanka mintegy 100 ezer ceyloni makákó eladását mérlegeli Kínának – közölte szerdán Mahinda Amaravíra, a gazdasági nehézségekkel küszködő szigetország mezőgazdasági minisztere.

A majmokat több mint 1000 állatkertjük számára vennék meg

– mondta.

Annak ellenére, hogy a feltűnő fejszőrzettel rendelkező makákók nagy számban élnek Srí Lankán, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett állatfajként tartja nyilván őket.

Srí Lanka hónapok óta súlyos nyersanyag-, gyógyszer-, üzemanyag- és élelmiszerhiánnyal küzd, a gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult. 

A dél-ázsiai szigetország tiltja az élő állatok exportját, ugyanakkor pénzügyi nehézségei ellensúlyozására bevételi forrásokat keres.

A miniszter közölte: bizottságot hívott életre, hogy a kínai fél megkeresésére az ügyben megfelelő választ adhassanak. A tárcavezető mindemellett nem említette az ügylet pénzügyi részleteit.

Srí Lankán a majmok termést pusztító kártevőknek számítanak, amelyek étel után kutatva falvakban garázdálkodnak és akár emberekre is rátámadhatnak. A helyi hatóságok ezért levették őket a védelmi listáról, a földműveseknek pedig engedélyezték lelövésüket.

A mezőgazdasági minisztérium szerint a makákók száma átlépte a hárommilliót Srí Lankán.

Állatvédők hevesen bírálják a tömeges majomexport tervét, mondván, hogy 40 éve nem mérték fel pontosan a makákók állományát, így senki sem tudhatja biztosan, hogy a két-három millió példányról szóló hivatalos becslések helytállók-e. Tudni szeretnék azt is, hogy Kínának miért van szüksége ilyen sok majomra, netán „a húsuk, az orvosi kutatás vagy esetleg más okból?”.

A Srí Lanka-i hatóságok az év elején több állatot is levettek a védett fajok listájáról, köztük háromféle majmot, a pávát és a vaddisznót, ezeket a földművesek szabadon megölhetik.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#Srí lanka#majom#kína#államcsőd

Címlapról ajánljuk