Külföld

Micimackót püfölő jelvényekkel vágott vissza Kínának Tajvan légiereje

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 19:27

A kínai elnököt régóta hasonlítják a fiktív medvéhez.

Cseles választ adott a háromnapos kínai hadgyakorlatra Tajvan: a katonai hírügynökség szombaton közzétett egy fotót, amelyen egy vadászgépet vizsgáló pilóta látható, egy olyan jelvénnyel a karján, amin egy tajvani örvös medve Micimackót ütlegeli. A rajzfilmfigura Hszi Csin-ping kínai elnököt jelképezi – írja a Reuters.

A kínai cenzorok már régóta célba vették Micimackót, mert az elmúlt években számos alkalommal hasonlították a kitalált medvét a kínai elnökhöz. 


A jelvényt tervező Alec Hsu már tavaly óta árulja a felvarrót, de szombat óta megugrottak a rendelései. A vásárlók között voltak katonatisztek és civilek is.

A veszélyeztetett tajvani örvös vagy formoszai medvét a tajvani identitás szimbólumának tekintik. Tajvan korábban nemzetközi szinten Formosa néven volt ismertebb.


A tajvani légierő a Reutersnek elmondta, hogy bár „nem különösebben bátorítja” a tagjait a jelvény viselésére, és az nem része az egyenruhájuknak, de „nyitott hozzáállást tanúsít minden felé”, ami emeli a morált. 

Kína a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, és nem zárta ki, hogy erőszakkal elfoglalja a szigetet. Tsai kormánya elutasítja Kína szuverenitási igényeit, mondván, hogy csak Tajvan népe dönthet a jövőjéről.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#tajvan#kína#hadgyakorlat

Címlapról ajánljuk