Külföld

Európai merényleteket szervező iszlám parancsnokot likvidáltak

rtl.hurtl.hu

2023. április 4. 10:06

A parancsnok halála átmenetileg gyengítheti a terrorszervezetet. 

Kedden amerikai erők mértek csapást Szíria északnyugati részén, a támadásban meghalt az Iszlám állam egyik magas rangú vezetője is, aki a közlemény szerint európai merényleteket szervezett – írja a BBC.

Az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság közölte, hogy a Khalid Aydd Ahmed al-Jabouri nevű iszlám parancsnok ismeretlen helyen életét vesztette a támadás során. Állítólag a műveletnek nem voltak civil áldozatai, Szíriából egyelőre nem érkezett válasz a bejelentésre.

2014 nyarán az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és a szomszédos Irakban. A terroristák a Washington vezette nemzetközi koalíciónak köszönhetően 2019 márciusában katonai vereséget szenvedtek Szíriában, a szélsőségesek így az ország sivatagos, nehezen megközelíthető részébe szorultak vissza – írja az MTI.

Az USA szerint al-Dzsabúri a terrorszervezet vezetői struktúráját alakította ki, így halála átmeneti zavart okoz a külföldi merényletek megtervezésében. 

Arról azonban nem közöltek további részleteket, hogy a feltételezések szerint pontosan milyen támadások kitervelője volt a parancsnok. Hozzátették, az Iszlám Állam továbbra is fenyegetést jelent a Közel-Keletre és a világ más részeire.

Nyitókép: Ahmed Mardnli / MTI / EPA

#Külföld#szíria#egyesült államok#iszlám állam#terrorszervezet#parancsnok#meghalt#merénylet

Címlapról ajánljuk