Külföld

Ismétlődő rádiójelet észleltek egy idegen bolygóról

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 18:04

Az új eredmények szerint a bolygónak mágneses mezője lehet, és ezért nagyobb a valószínűsége, hogy lakható lesz.

Összefüggő rádiójelet észleltek egy idegen bolygóról – írja az Independent

A jel arra utal, hogy a bolygónak saját mágneses mezeje van, ami a feltételezések szerint központi szerepet játszik az élet fenntartásában.

A Földön a mágneses mezőnk segít megvédeni minket a Napból kilövellő nagy energiájú részecskéktől és plazmától. Ezért az idegen élet valószínűleg attól függ, hogy a bolygókat hasonló mező védi-e.

A kutatók azonban eddig nehezen tudták megerősíteni, hogy a távoli sziklás bolygóknak van-e saját mágneses mezőjük, és ezért nehéz megmondani, hogy egy bolygó milyen valószínűséggel lenne képes életet fenntartani.

Most az új jelölt – az YZ Ceti b, egy sziklás bolygó, amely egy körülbelül 12 fényévre lévő csillag körül kering – ismétlődő rádiójelet küldött, amely a csillagból érkezik, úgy tűnik, a bolygó hatására.

A kutatók által a bolygóról észlelt rádióhullámok akkor keletkeznek, amikor a csillag kölcsönhatásba lép a bolygó mágneses mezejével. Mivel a két bolygó ilyen közel van egymáshoz, az új jelölt ideális arra, hogy teszteljék az elméleteket arról, hogy ezek a mágneses mezők ilyen távolságban is észlelhetők-e.

A kutatók a hatást az északi fényhez hasonlónak írták le, amely a Földön akkor következik be, amikor a Napból származó nagy energiájú részecskék kölcsönhatásba lépnek bolygónk légkörével.

„A potenciálisan lakható vagy életet hordozó világok keresése más naprendszerekben részben attól függ, hogy meg tudjuk-e határozni, hogy a kőzetből álló, Föld-szerű exobolygóknak valóban van-e mágneses mezejük” – mondta Joe Pesce, a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium programigazgatója. „Ez a kutatás nem csak azt mutatja, hogy ez a bizonyos sziklás exobolygó valószínűleg rendelkezik mágneses mezővel, hanem ígéretes módszert kínál továbbiak megtalálására is.”

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#ufók#bolygó#idegenek#rádiójel

Címlapról ajánljuk