Külföld

A Playboy címlapján pózolt a feminista államtitkárnő, áll a bál Franciaországban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 3. 8:39

Marlène Schiappa ruhát viselt a férfimagazin fotóin, és 12 oldalas interjúban fejtette ki nézeteit a nők és melegek jogairól, valamint az abortuszról, mégis össztűz zúdult rá.

Hatalmas belpolitikai felzúdulást váltott ki Marlène Schiappa szociális gazdaságért felelős államtitkár, korábbi nemek közötti egyenlőségért felelős miniszter, állampolgársági jogokért felelős kormánytag. Schiappa ugyanis interjút adott a francia Playboy magazinnak, és egyben az ő fotója szerepelt a lap címlapján is, írja a France24.

Schiappa nem meztelenül, de fehérneműben, mély dekoltázst mutatva pózolt a férfimagazin nyitóképén. A 41 éves feminista írónő, aki 2017 óta tölt be különböző pozíciókat Emmanuel Macron elnök kormányában, egyebek mellett a nők és melegek jogairól, valamint az abortuszról beszélt a Playboy interjújában.

A Playboy-címlap miatt valóságos össztűz zúdult a politikusnőre, még saját kormánytársai, szövetségesei is elítélően nyilatkoztak róla.

Élisabeth Borne miniszterelnök személyesen hívta fel telefonon Schiappát, és közölte vele, hogy szereplése „egyáltalán nem volt helyénvaló, különösen a jelenlegi időszakban” – mondta szombaton az AFP-nek egy helyettese. A miniszterelnök feltehetően a nyugdíjkorhatár megemelése miatt kirobbant tüntetésekre és sztrájkokra gondolt.


„Hol a franciák iránti a tisztelet?” – kérdezte Sandrine Rousseau zöldpárti képviselő és nőjogi aktivista, a Macron-kormány nyílt kritikusa. „Azok iránt, akiknek még két évet kell dolgozni, akik tüntetnek, akik napokig nem kapnak fizetést, akik éheznek az infláció miatt?”

„Megvédeni a nők jogát, hogy szabadon rendelkezzenek a testükkel: mindenhol és mindig” – írta Schiappa szombaton a Twitteren. „Franciaországban a nők szabadok. Akár idegesíti a retrográdokat és a képmutatókat, akár nem.”

Schiappa saját Twitterén annyit írt a szerinte képmutató kritikákra válaszul, hogy a nőknek jogukban áll ott és akkor közszemlére tenni a testüket, ahol és amikor csak akarják.


Jean-Christophe Florentin, a 300 oldalas, inkább könyvszerű negyedéves kiadvány szerkesztője megvédte a politikust, aki 2018-ban esélyegyenlőségi miniszterként törvényt hozott az utcai zaklatás ellen. Florentin szerint Schiappa ragaszkodik a nők jogaihoz, és megértette, hogy ez a Playboy már nem a régi macsómagazin, hanem a feminista ügy eszköze lehet.

Nyitókép: Laurent Coust/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#franciaország#playboy#marlène schiappa#vetkőzés#feminizmus

Címlapról ajánljuk