Külföld

83. születésnapján visszatér hivatalos teendői nagy részéhez a nemrég operált dán királynő

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 11:01

II. Margitot februárban műtötték, de nem tud eleget tenni az összes feladatának.

Folytatja hivatalos teendői nagy részét II. Margit dán királynő, aki a brit II. Erzsébet halálával a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó Európában – idézi az AP hírügynökség a dán királyi palota bejelentését. II. Margit 1972-ben lépett trónra, így már több mint fél évszázada van hatalmon.

A 83. születésnapját jövő hónapban ünneplő II. Margitnak februárban a hátát kellett megműteni, és szépen gyógyul ugyan, de annak ellenére, hogy visszatér, számos tervezett feladatának nem fog tudni eleget tenni a következő hónapokban. Ezeket feltehetően a királyi család más tagjai vállalják majd át, elsősorban a trónörökös, Frigyes koronaherceg és felesége, Mária hercegné.

Ugyanakkor II. Margit április 16-i születésnapján azt tervezi, hogy a koppenhágai Amalienborg palota erkélyén fogadja a jókívánságokat. Ez lenne öt év után az első alkalom, ugyanis a királynő 2019 és 2022 között az aarhusi palotában töltötte születésnapjait, ráadásul 2020-ban és 2021-ben szűk körben ünnepelt a járványügyi korlátozások miatt.

A dán alkotmány szerint a királynőnek ceremoniális jellegű feladatai vannak, politikai hatalma nincs. II. Margit apja halálát követően, 1972. január 15-én került a trónra.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

#Külföld#ii. margit#dánia#királynő#visszavonulás

Címlapról ajánljuk