Külföld

30 ezer Wagner-katona kerülhetett veszteséglistára, elkezdtek újakat toborozni helyettük

rtl.hurtl.hu

2023. március 18. 19:09

A börtöntöltelékek után most önkénteseket vár Putyin egykori szakácsa a zsoldosseregébe.

Az orosz Wagner-csoport május közepéig mintegy 30 ezer új katonát tervez toborozni – közölte szombaton a zsoldossereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin a Guardian szerint.

Putyin egykori szakácsa a Telegramon azt állította, hogy toborzóközpontjaik a múlt héten 42 orosz városban nyíltak meg, és naponta 500-800 ember látogatja meg őket.

Prigozsin elmondta, a toborzás jobban megy, mint amire számított, és hogy az önkéntesek jobb fizikai állapotban vannak, mint a korábban felvett elítéltek.

A Ukrán tisztviselők szerint a Wagner katonái közül eddig mintegy 30 ezer meghalt, megsebesült, illetve dezertált. Különösen nagy veszteségeket szenvedtek Bahmutban, amit tavaly nyár óta próbálnak az oroszok elfoglalni.

Januárban az Egyesült Államok úgy becsülte, hogy Wagnernek mintegy 50 ezer katonája van Ukrajnában, köztük 40 ezer elítélt, akiket Prigozsin orosz börtönökből toborzott azzal az ígérettel, hogy hat hónap harc után kegyelmet kapnak.

Nyitókép: A Wagner Csoport szentpétervári székházának bejárata előtt egy biztonsági őr 2023. február 3-án. Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev.

#Külföld#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#vlagyimir putyin#oroszország#toborzás#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk