Külföld

A titkos társaság, ami több mint harminc választást befolyásolt a világban az elmúlt években

Mohos MátéMohos Máté

2023. február 27. 13:48

Hackelés, szabotázs és automatizált álhírterjesztés: egy volt titkos ügynökökből és a szürke zónában mozgó figurákból álló izraeli csapat az elmúlt évek során aktívan dolgozott azért, hogy felülírja a választók akaratát a világ számos országában – jó pénzért. A „Team Jorge”-nak nevezett formáció nemrég bukott le, de egyelőre csak megbecsülni lehet, hogy mekkora kárt okoztak a demokráciáknak világszerte.

„Nem tettem semmi rosszat” – mindössze ennyit reagált Tal Hanan, az ötvenéves volt izraeli titkos ügynök, amikor nemrég egy nemzetközi tényfeltáró újságírókból álló csapat részletes kérdéssort küldött neki a „Team Jorge” működéséről. A Jorge volt Hanan álneve, amelyet már nagyjából két évtizede használ: ez idő alatt a férfi kollégáival több mint harminc különböző választást befolyásolt különböző módszerekkel.

A Forbidden Stories nevű francia civil szervezet által koordinált oknyomozásban több mint harminc lap vett részt, köztük a Le Monde és a Der Spiegel. Több újságíró is potenciális vásárlónak adta ki magát, hogy találkozhasson Hanannal, és több órányi hangfelvételt készítsen arról, ahogy a férfi felajánlja a szolgáltatásait.

A Team Jorge diszkréten, a színfalak mögött ajánlotta fel szolgáltatásait többféle entitásnak: dolgoztak már hírszerző ügynökségekkel, politikai kampánystábokkal és magáncégekkel is. 

A módszereik agilisak voltak: nem riadtak vissza a hackeléstől, az ellenfelek szabotálásától sem, valamint az utóbbi időben a közösségi médiát is profi módon használták céljaik elérésére.

„Ja ez? Valami fontos fickó asszisztensének a levelezése”

Jorge csapatának egyik kulcsszolgáltatása egy bonyolult szoftvercsomag, amelyet Advanced Impact Media Solutions-nek (Továbbfejlesztett Hatású Médiamegoldások), azaz Aims-nek neveznek. Ez a program képes arra, hogy hamis felhasználók ezreit kreálja és irányítsa különböző közösségi médiaplatformokon, általuk befolyásolva a közvéleményt. Ezek a botok a Facebookon, a Twitteren, a Telegramon, sőt még a LinkedInen is jelen voltak. A hihetőség jegyében több hamis profilhoz bankkártyák, bitcoin-pénztárcák és Airbnb-fiókok is tartoztak.

A szoftver egy korábbi verziójáról Hanan egy ponton azt állította, hogy az képes ötezer botot készíteni, hogy „tömeges üzeneteket” és „propagandát” terjesszen.

Ennél azonban extrémebb megoldásokat is felajánlanak. Hanan arról beszélt, hogy képesek feltörni gmailes és telegramos fiókokat, valamint hamis sztorikat szivárogtatni a médiába is. Azt állította, hogy egy ponton odáig is elmentek, hogy egy csomag szexjátékot küldtek egy rivális politikus házába, hogy a felesége azt higgye, hogy viszonya van a férfinak.

Ez az, amit a titokban felvett videókon Hanan „pszichológiai hadviselésként” jellemzett. A férfi arról is beszélt, hogy a módszereiket eddig 33 „elnöki szintű” kampányban alkalmazták, amelyből 27-ben sikerrel jártak. Bevallotta azt is, hogy jelenleg Görögországban, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint egy afrikai országban is munkálkodnak. Nagyjából húsz országban – köztük az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Indiában – pedig hamis közösségi médiakampányokat hoztak össze magáncégeknek. Műveleteik kétharmadát afrikai országokban végezték

Az Organized Crime and Corruption Reporting Program szerint a csapatnak három alapszabálya van:

  • Izraelben semmi;
  • Az amerikai politikához nem szabad nyúlni;
  • „Semmi Putyin úr ellenében”.

Ugyanakkor állítólag részt vesznek két „nagyobb projektben” is az Egyesült Államokban, holott állítják, hogy az ottani politikába nem folynak bele. Ezeket a vallomásokat azért érdemes fenntartással kezelni: elképzelhető ugyanis, hogy Hanan nagyot mondva akart bevágódni a riportereknél, akikről ekkor azt hitte, hogy egy afrikai politikai kampánytól keresték meg.

A csoport több árkategóriában is dolgozott, vagy az áraikkal kapcsolatban is blöffölt: a Forbidden Stories riportereinek Hanan azt mondta, hogy egy teljes választási kampányra hat és tizenöt millió euró közötti összeget kérnek, de 2015-ben még csak 160 ezer dolláros árajánlatot küldtek az azóta botrányos körülmények között megszűnt Cambridge Analyticának egy nyolchetes latin-amerikai kampányért. 2017-ben pedig szintén ennek a tömeges adatlopásban utazó cégnek 400-600 ezer dolláros árajánlatot adtak.

Azt nem túl szégyenlősen mutatta be Hanan az inkognitóban lévő újságíróknak, hogy mit kapnak a pénzükért cserébe. Egy ponton megosztott a képernyőn egy privát levelezést, ami „valami fontos fickó asszisztenséhez” tartozott, aki az akkor csak napokra lévő kenyai választásokban volt érdekelt. A sokak által biztonságosnak hitt Telegram applikációval ugyanígy feltörte.

Ezen az applikáción a riporterek szeme láttára üzenetet is írt egy kenyai kampánystratégát megszemélyesítve: „helló, hogy vagy kedvesem?” Azzal kérkedett, hogy mestere annak, hogyan kreáljon káoszt és bizalmatlanságot ellenséges kampányokban. 

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy ellentétet szíts a megfelelő emberek között. Megírhatom nekik, hogy mit gondolok a feleségükről, vagy mit gondolok a legutóbbi beszédükről, vagy megígérhetem neki, hogy ő lesz a következő stábfőnök.

Egyelőre nem tiszta, hogy valójában mekkora hatása volt a csoportnak. Egy német kutató a Deutsche Welle-nek azt mondta: „Nem tudni, milyen mértékben volt csak marketinges fecsegés ez azért, hogy hatékonynak tüntessék fel a Team Jorge-t. Azonban úgy tűnik, arra van bizonyíték, hogy valóban megpróbálták a befolyásukat használni és hogy hamis fiókokat hoztak létre.”

A titkos társaság, ami több mint harminc választást befolyásolt a világban az elmúlt évek során
Fotó: Twitter / Forbidden stories

A nemzetközi visszhang

A Guardian arra számít, hogy a Team Jorge leleplezése komoly probléma lesz Izrael számára, hiszen már korábban is kiderült, hogy ebből az országból exportáltak nem túl demokratikusan, etikusan, vagy legálisan operáló kémeszközöket, lásd a Pegasus kémszoftver ügyét.

A Guardian szerint Hanan a dezinformációs műveleteinek jelentős részét egy izraeli cégen, a Demoman Internationalon keresztül működtette, amelyet az izraeli védelmi minisztérium által jegyeztetett be a védelmi export népszerűsítése érdekében működtetett weboldalon.

De Indiában is aggódnak a csapat tevékenysége miatt – nemrég a Times of India külön cikkben foglalkozott azzal, hogy a leleplezés mit jelenthet az ország demokráciája számára. Nigériában is nagy vihart kavarhat a leleplezés, hiszen a legtöbb bizonyítékot az újságírók az itteni, 2015-ös választásokról gyűjtötték.

Itt a választások során akkora káoszt kreáltak – többek között az egyik legesélyesebb párt telefonjainak használhatatlanná tételével –, hogy a voksolást el kellett halasztani hat héttel.

Ezen kívül több régebbi ügy kerül most új megvilágításba: ezek között van egy atomenergiáról szóló közéleti vita Kaliforniában, egy #MeToo-ügy Kanadában, egy szenegáli választás, vagy egy kampány Franciaországban, amelyhez egy katari ENSZ-tisztviselőnek is köze volt.

Franciaországban már meg is történt az első kirúgás az ügyben: a népszerű BMFTV műsorvezetője, Rachid M’Barki vesztette el az állását azért, mert kapcsolatban állhatott a Team Jorge-val, és a befolyásuk alatt készíthetett el több riportot 2021-ben és 2022-ben. Ezek az anyagok orosz oligarchákról, Katarról és a Szahara nyugati részén fennálló szituációról szóltak. A férfi tevékenysége azonban csak a jéghegy csúcsa lehetett egy nagyobb dezinfomációs kampányban a Le Monde szerint.

A titkos társaság, ami több mint harminc választást befolyásolt a világban az elmúlt évek során
Fotó: Rachid M’Barki, aki kapcsolatban állhatott a Team Jorge-val. Laurent Viteur / WireImage

Nyitókép: YouTube

#Külföld#választás#befolyás#izrael#kém#leleplezés#kenya#titkosügynök

Címlapról ajánljuk