Külföld

Egy évvel Ukrajna lerohanása után megjelent a legőrültebb konteó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 27. 17:06

Milliók fülébe sikerülhetett beültetni a bogarat, hogy igazából nincs is háború, a média nem is tudósít úgy a hadművelekről, mint például tette azt a II. világháború vagy Vietnám esetében.

Miközben a világ nyilvánossága február 24-én azzal volt elfoglalva, hogy visszatekintsen az elmúlt 12 hónap ukrajnai eseményeire, az orosz agresszió kibontakozására, a honvédő ukrán háború legfontosabb ütközeteire, a közösségi médiában megjelent valami, amire igazán kevesen számítottak.

A Catturd (@Catturd2) nevű, 1,4 millió követővel bíró szélsőjobbos, trumpista, konteógyártó- és terjesztő trollfiók egy hosszú posztban arról írt, hogy minden háborúban, egészen Vietnámig visszamenőleg a sajtó képviselői valósággal együtt mozogtak a katonákkal, több ezer órányi élő videófelvételt szolgáltatva a harctéri történésekről. Ezzel szemben Ukrajnából nem látni ilyen haditudósítást, állította a szemüveges macska, akinek posztjaira előszeretettel szokott reagálni Elon Musk, a Twitter teljhatalmú ura is.

Nem kapunk felvételeket, se részletes híradásokat, se térképeket, hogy épp milyen a háborús helyzet, ki milyen területeket tart ellenőrzése alatt, stb

– fogalmazott Catturd, aki kirohanása végén egyszerűen bullshitnek nevezte az Ukrajnából jövő beszámolókat, különös tekintettel az amerikai elnök pár nappal ezelőtti kijevi látogatására.

A prominens jobboldali Twitter-influenszer posztja több mint tízmilliós elérést produkált közzététele óta, 67 ezren lájkolták, több mint húszezren meg is osztották, és Facebookon is terjedni kezett screenshotok, kopipésztelt szöveg formájában.


Catturd szép hosszan kifejtett posztja nem volt előzmény nélküli, fél órával korábban Stew Peters szélsőjobbos oltásellenes, konteóhívő podkasztkészítő csaknem negyedmillió twitteres követőjével megosztott egy képpárt, amin a háború második napján rakétával eltalált kijevi toronyház látható. Az egyik, 2022 februári képen a találat következtében lerombolt emeletekkel, míg a másik, 2023 februári képen már felújítva, rakétatalálatra, háborús károkra emlékeztető nyomok nélkül. Peters kommentárja ennyi volt:

Ez a háború HAMIS!

Peters posztja csaknem 17 milliós nézettséget produkált, 45 ezer lájk és csaknem húszezer megosztás van rajta.

Egy évvel Ukrajna brutális lerohanása után megjelent a legőrültebb konteó

A pontot az i-re Kyle Becker, a Fox News egykori munkatársa tette fel szombaton. A több mint 300 ezer követőjű médiaproducer ezt posztolta:

Elegem van az ukrajnai háborúról készült felvételek hiányából. Tévéhíradónál dolgoztam, tudom, hogy megy ez. Ha vér folyik, akkor vezető anyag. Hol vannak a háborús felvételek? Hol vannak a Pulitzer-díjas fotók? Ez bűzlik a csalástól, és az amerikai nép torkig van vele.

Becker azzal zárta a posztját, hogy

Nem küldjük fiainkat és lányainkat meghalni egy korrupt antidemokratikus ország politikája miatt, bizonyító erejű felvételek nélkül. Magasról teszünk az orosz mumusotokra. Ez (a háború) nem amerikai nemzetbiztonsági érdek. Szóval elő a farbával, vagy pofa be.

Becker posztja 5,2 milliós elérést, csaknem ötvenezer lájkot és 13 ezer megosztást produkált (ha hinni lehet a Twitter valós idejű statisztikájának). Csakúgy mint Catturd hasonló mondanivalójú posztja, Becker kirohanása is szépen aratott Facebookon is.


Miután tényleg csak azok nem láttak az elmúlt egy évben ukrajnai háborús fotókat és videókat, akik egy kő alatt éltek, rengetegen kritizálták a fenti, valóságtól teljesen elrugaszkodott posztokat, felhívva a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború az emberi történelem legszélesebb körben dokumentált, szinte valós időben tudósított és elemzett katonai konfliktusa, és csak az nem talál róla több ezer órányi felvételt és tízezernyi fotót, aki valamilyen hátsó szándéktól vezérelve nem akar. Mint sokan rá is mutattak, ez a vélelmezhető hátsó szándék leginkább az orosz dezinformációs törekvéseknek felel meg.


Kyle Becker a kritikák hatására visszakozott is kissé, és vasárnap, egy második posztban már arról írt, hogy ő nem a háború tényét kérdőjelezte meg, hanem a minőségi, autentikus tévés tudósításokat hiányolja, mert amiket ő lát, azokat nem tartja ilyennek. De az eredeti, nagy elérést produkáló posztját nem törölte, a magyarázkodására pedig már az olvasók töredéke volt csak kíváncsi – ahogy az a dezinformációs posztok esetében már csak lenni szokott. 

#Külföld#orosz-ukrán háború#évforduló#twitter#konteó

Címlapról ajánljuk