Külföld

Nem spórolt a bíró az évekkel, amikor az oroszoknak kémkedő brit biztonsági őrről volt szó

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 14:00

A bíró szerint a vádlott gyűlölte hazáját, azért kémkedett az oroszoknak. A férfi pénzt kapott a brit titkok kiadásáért, de csak ahhoz eleget, hogy jókora büntetést szabjanak ki rá.

Több mint 13 év börtönre ítélte pénteken a londoni büntetőbíróság Nagy-Britannia berlini nagykövetségének egyik volt biztonsági őrét Oroszország javára folytatott kémkedés címén.

Az 58 éves David Smith-t, aki nyolc évig dolgozott a diplomáciai képviseleten, 2021 augusztusában vette őrizetbe potsdami otthonában a német rendőrség, miután a vizsgálat szerint 2020 májusától több ízben államtitoknak minősített dokumentumokat adott át a berlini orosz nagykövetség katonai attaséjának.

A vád szerint a Smith által összegyűjtött és Oroszországnak kiadott információk a brit köztisztviselői kar egyes tagjainak személyes adatait – lakcímüket, telefonszámukat, tevékenységi területüket – tartalmazták. Smith emellett a berlini brit nagykövetség működéséről is adatokat szolgáltatott az orosz katonai attasénak.

Az ügyészség nyolc vádpontot terjesztett elő és Smith az összes pontban beismerte bűnösségét.

Az ügyészség szerint a vádlott vehemensen gyűlölte hazáját, különösen feldühítette például, amikor a brit nagykövetség az LMBTQ-közösség támogatásának jelképeként szivárványzászlót tűzött ki.


A bíró a tárgyaláson elmondta, David Smith pénzt kapott az oroszoktól tevékenységéért, bár ezt a volt nagykövetségi őr a büntetőper során végig tagadta.

Az ítélet indoklása szerint ezek a pénzek nem voltak elégségesek teljes életmódváltásra, de arra igen, hogy jelentősen növeljék Smith büntethetőségét.

Nyitókép: A brit nagykövetség Berlinben. Fotó: Google Street View.

#Külföld#nagy-britannia#kémkedés#oroszország#biztonsági őr#ítélet#bíróság

Címlapról ajánljuk