Külföld

Utálják a munkájukat a tálib irodisták – hiányoznak nekik a régi szép idők, amikor még dzsihád volt

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 13:44

Kiderült, hogy szent küldetést teljesíteni sokkal kielégítőbb, mint egész napos Zoom-meetingeket részt venni.

A tálibok sikeresen elfoglalták Afganisztánt 2021 nyarán, de az ország fenntartása különleges, fárasztó kihívásokat tartogatott az iszlamistáknak. Az addig dzsihádban, szent háborúban résztvevő katonák fegyvereiket irodai munkákra cserélték, ahol naphosszat Zoom-meetingeken ülnek, twittereznek, az átlagos bürokraták életét élik.

Az Afghanistan Analytics Network több kormányhivatalnokkal és rendőrtiszttel is beszélt, akik azt mondták: a dzsihád alatt a helyiek nem sokat vártak tőlük, most viszont ők a hibásak az ország minden nehézségéért. Korábban változatos „munkákat” végeztek a hadjáratok során, ahol szabadnak érezhették magukat, most azonban kezdenek kifáradni a mókuskerékben.

„Néha hiányzik a dzsihádélet az izgalom miatt” – ezt a 25 éves Abdul Nafi mondta, aki azt is elpanaszolta, hogy a minisztériumunkban kevés munkája akad, ezért nagyon sokat twitterezik. Emellett panaszkodnak a magas kabuli albérletárakra, valamint arra, hogy hiányoznak nekik a vidéken élő családtagjaik.

Egy másikuk így nyilatkozott: „manapság bent kell lenned az irodában reggel nyolcra, és ott kell maradnod délután négyig! Ha nem mész be, akkor hiányzónak írnak be, és nem kapod meg aznapra a fizetésed. Már megszoktuk ezt, de nagyon nehéz volt a helyzet az első pár hónapban”.

Nyitókép: Paula Bronstein / Getty Images

#Külföld#tálib#afganisztán#iroda#iszlamista#dzsihád

Címlapról ajánljuk