Külföld

Meglett a tű a szénakazalban: megtalálták az elvesztett radioaktív kapszulát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 1. 8:18

A veszélyes sugárzó izotópot tartalmazó aprócska kapszula Newman város közelében, az út mentén hevert.

Az ausztrál hatóságok megtalálták azt az apró radioaktív kapszulát, amelyet a múlt héten hagytak el Rio Tinto bányavállalat dolgozói, írja a BBC.

Mint arról az rtl.hu is hírt adott, az apró, mindössze 6 mm átmérőjű és 8 mm magas kapszulát Ausztráliában, egy Newmantől északra fekvő bányatelep és Perth városa közti úton vesztették el. Mivel egy igen apró, ám igen veszélyes tárgyról van szó, valóságos hajtóvadászat indult utána, egyben figyelmeztetve a lakosságot, hogyha bárki hasonló gyanús tárgyat lel, de fogja meg és értesítse az illetékeseket.

A nyugat-ausztrál hatóságok szerdai bejelentése szerint a Nyugat-Ausztráliát átszelő, 1400 kilométer hosszú útvonal környékét átfésülő mentőszolgálatok „megtalálták a tűt a szénakazalban”. A katasztrófavédelem speciális berendezéseket, köztük sugárzásérzékelőket használt a vadászat során.

A kapszulát Newman város közelében, a Nagy Északi gyorsforgalmi úton, az út mentén találták meg. A veszélyes tárgyat ólomkonténerbe zárták és csütörtökön Perth-be szállítják.


A kapszula kis mennyiségű cézium-137 radioaktív izotópot tartalmaz, amely bőrkárosodást, égési sérüléseket vagy sugárbetegséget okozhat.

Az eszközt egy bányában használták egy műszerben a távoli Kimberley régió egyik bányájában. A műszert január 10-én javításra küldték Perth-be, ahol csak két héttel később, kicsomagoláskor vették észre, hogy a műszer összetört és a kapszulának nyoma veszett.

Rio Tinto bányászati vállalat korábban megígérte, hogy vizsgálatot indít a történtek miatt, és egyben bocsánatot kért az eszköz elvesztéséért.

Nyitókép: Department of Fire and Emergency Services WA

#Külföld#ausztrália#cézium#radioaktív#kapszula

Címlapról ajánljuk