Külföld

EP: politikai döntéseket befolyásolhat a paksi beruházás

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 18:12

De egy jelentéstervezet az orosz és a kínai befolyást is említi Magyarországgal kapcsolatban. 

Elkészült az Európai Parlamentben annak a vizsgálóbizottságnak a jelentéstervezete, amely az EU demokratikus folyamatait kívülről befolyásoló törekvéseket tartalmazza, és amelyet elolvashatott az Eurológus is.

Mint írják, a korábbi tervezethez hasonlóan a mostani is megemlíti Magyarországot. Egyrészt úgy fogalmaz a dokumentum, hogy “az EU Oroszországtól való energiafüggősége óriási problémákat vetett fel az energiabiztonság szempontjából az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kitörése után, mivel a tagállamokban működő külföldi szereplők „korrozív tőke” projektjei, mint például a magyarországi paksi atomerőmű, politikai döntéseket befolyásolhatnak.”

A jelentés utal további Kína és Oroszország részéről érkező magyarországi befolyásolási kísérletekre, azt például konkrétan említik, hogy aggodalmaik vannak azokkal a partnerségi együttműködésekkel kapcsolatban, amelyeket az uniós egyetemek kínai szervezetekkel, köztük a – Magyarországon is működő – Konfuciusz Intézetekkel tartanak fenn.

Több ponton is szóba hozzák az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányt, amely szintén egy formája az unión kívülről érkező támadásoknak.

A dokumentumot ezen a héten csütörtökön mutatják majd be, a következő hónapokban pedig először a szakbizottság, majd a plenáris ülés folytat róla vitát és szavaznak a szövegről – írja a hvg.hu.

Nyitókép: Paks II. projekten dolgozó mérnökök az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén, 2019. november 5-én. MTI/Sóki Tamás

#Külföld#európai parlament#paks#paksi beruházás#kína#oroszország#befolyás

Címlapról ajánljuk