Külföld

XVI. Benedek élete képekben

rtl.hurtl.hu

2022. december 31. 10:11

A tisztségéről 2013-ban lemondott, nyugalmazott egyházfő az elmúlt csaknem tíz éveben visszavonultan élt. Előtte utoljára 1415-ben távozott pápa önként posztjáról. XVI. Benedek konzervatív nézetei mellett a pápasága alatt nyilvánosságra került pedofil papi botrányokról is ismert.

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, 95 éves korában elhunyt Joseph Ratzinger, vagyis XVI. Benedek pápa.

Ajánló: Isten a szeretet – meghalt XVI. Benedek pápa

„Mi vagyunk a pápa” – hirdette a felirat németországi Marktl am Innben, Joseph Ratzinger szülővárosában, ahol a XVI. Benedek néven pápává választott bíboros képmásával ellátott sört is lehetett kapni. A katolikus egyház történetének nyolcadik német pápáját a nagy előd, II. János Pál halála után, 2005-ben választották meg.

Konzervatív, a hagyományokhoz ragaszkodó, a reformokat elutasító vallási vezető volt. Pápaságára rányomták bélyegüket a papok által elkövetett pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos botrányok. Az ügyek eltussolása miatt több száz papot bocsájtott el a hivatalából. 2013-ban, mindössze nyolc évvel a megválasztása után, nagy meglepetésre lemondott. Akkor, 85 évesen arra hivatkozott, hogy az egészségi állapota már nem teszi lehetővé feladatai maradéktalan ellátását.

Ezelőtt utoljára 1415-ben fordult elő, hogy egy pápa önként lemondott az egyház vezetéséről.

XVI. Benedek később visszavonultan élt a Vatikánban. A Mater Ecclesiae kolostort csak ritkán hagyta el, például amikor nagybeteg testvérét 2020-ban meglátogatta Németországban. 2022 elején nyilatkozatban ismerte el, hogy még München érsekeként az 1970-es 80-as években hibákat követett el. Bár tagadta annak a német vizsgálatnak az eredményét, amely szerint négy pap szexuális visszaélési ügyét is eltussolta, mégis bocsánatot kért minden – ahogy fogalmazott – „súlyos hibáért”.

Arról, hogy a nyugalmazott pápa állapota rosszabbra fordult, utódja értesítette a hívőket a 2022-es év utolsó audienciáján. „Szeretnék mindenkitől egy különleges imát kérni Benedek emeritus pápáért. Emlékeztetem önöket, hogy nagyon beteg. Kérjük az Urat, hogy vigasztalja őt, és támogassa őt mindvégig” – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő gyakran látogatta meg elődjét és mindig kiváló gondolkodású, jó humorérzékkel megáldott, szent emberként beszélt róla.

#Külföld#Videó#Ratzinger#benedek#pápa#halál#gyász#ma

Címlapról ajánljuk