Külföld

Zavargások törtek ki Párizsban a több ember halálát okozó lövöldözés után

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 21:03

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – írta Macron.

Zavargások törtek ki Párizsban, miután egy 69 éves gyanúsított a szemtanúk szerint a francia főváros Enghien utcájában egy kurd kulturális központot, a vele szemben lévő kávézót és fodrászszalont vette célba, legalább három embert megölve, írja az MTI.

„A franciaországi kurdok kegyetlen támadás célpontjai voltak Párizs szívében” – kommentálta az esetet Emmanuel Macron elnök.

Este már feldühödött, nagyrészt kurdokból álló tömeg gyülekezett a lövöldözés helyszínétől nem messze. Megdobálták a rendőröket, szemetes edényeket és éttermi asztalokat forgattak fel, autókat rongáltak meg. A rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget. . A tüntetők a török kormányt kárhoztató jelmondatokat kiáltoztak. A Guardian szerint 11 rendőr sérült meg.

Kurd szervezetek országszerte demonstrációkat szerveznek a rasszistának tartott támadás miatt szombatra. Közben kiderült, hogy a lövöldöző korábban is tett rasszista megnyilvánulásokat.

Franciaország 2015-ben és 2016-ban több halálos terrortámadásnak volt áldozata, melyek hátterében szélsőséges iszlamisták álltak. Emellett 2013-ban három kurd aktivistát lőttek le, akik közül az egyik nő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi szakadár kurd szervezet alapítója volt. A gyilkossággal kapcsolatban egy török állampolgárt tartóztattak le, ám felmerült a gyanú, hogy a török titkosszolgálatnak is köze lehet az incidenshez.

Nyitókép:  kurd kommunisták zászlaját lengeti egy résztvevő, amint kurd tüntetők és rendőrök összecsapnak Párizsban 2022. december 23-án. Fotó: MTI / AP / Lewis Joly

#Külföld#kurd#párizs#zavargás#terror#támadás#lövöldözés

Címlapról ajánljuk