Külföld

Puccsra készültek Németországban, katonák ellen is nyomoznak

rtl.hurtl.hu

2022. december 7. 8:53

A vádlottak között nemcsak egykori katonák és rendőrök vannak, hanem orvosok és egy bíró is.

A német szövetségi ügyészség szerda reggel egy razzián 25 embert tartóztatott le az úgynevezett birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalommal kapcsolatba hozható csoporttal összefüggésben, írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

A karlsruhei hatóság szóvivője a Deutsche Presse-Agenturnak elmondta: tizenegy szövetségi tartományban mintegy 3000 rendőrt vetettek be. Azzal vádolják a letartóztatott embereket, hogy előkészítették az állam megdöntését, és saját államformájukkal akarták felváltani azt.

A szerdai közlemény szerint mindezt már az alapvető körvonalakban kidolgozták.

Az egyesület tagjai tisztában voltak azzal, hogy ez a terv csak katonai eszközökkel és az állam képviselői elleni erőszakkal valósítható meg

 – fogalmazott az ügyészség. 

Ebbe beletartozik az emberölés elkövetése is

– tették hozzá.

A katonai kar a demokratikus jogállamiság felszámolását célozta a települési, kerületi és községi szinten is, a Reichsbürger központi szerve a tanács volt. A FAZ cikke szerint ennek a tanácsnak – a rendes kormányok kabinetjéhez hasonlóan – vannak olyan egységei, mint az igazságügy, a külügyek és az egészségügy. 

A tanács tagjai 2021 novembere óta rendszeresen találkoztak a Verbogenenben, hogy megtervezzék a Németországban elérni kívánt hatalomátvételt és saját állami struktúráik létrehozását, közölte a szövetségi ügyészség.

Egy körülbelül ötvenfős csoport militáns szélsőjobboldaliakból, a Reichsbürger tagjaiból és ezoterikusokból áll. Az SWR információi szerint puccsot terveztek, és a nyomozók szerint új kormányt akartak felállítani egy főnemesi származású herceg vezetésével, aki a csoport vezetője volt.

A lap szerint a szövetségi ügyészség a Bundeswehr Különleges Erők Parancsnokságának (KSK) egy aktív katonája és a Bundeswehr több tartalékos katonája ellen is nyomozást folytat. 

Az SWR információi szerint a vádlottak között nemcsak egykori katonák és rendőrök vannak, hanem orvosok és egy bíró is, aki korábban az AfD (Alternative für Deutschland, szélsőjobboldali párt) egykori képviselője volt. A csoport állítólag azt tervezte, hogy felszámolja az alkotmányos rendet Németországban, és államot hoz létre az 1871-es Német Birodalom határain belül. Állítólag már létezett egy árnyékkabinet is, írja a FAZ.

Nyitókép: Boris Roessler / picture alliance / Getty Images

#Külföld#reichsbürger#németország#puccs#letartóztatás

Címlapról ajánljuk