Külföld

A lengyel fociultrák migráns hőse, aki majdnem polgárháborúba taszította Dél-Afrikát

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. december 2. 9:42

Dél-Afrikában undorral és dühös tüntetésekkel fogadták a hírt, hogy kiengedik a börtönből Janusz Walust. A politikai gyilkosság miatt halálra ítélt lengyel bevándorló az egyik legnépszerűbb dél-afrikai fekete pártvezetőt ölte meg a rasszista apartheid uralom végnapjaiban, és ezzel az ország egyik leggyűlöltebb emberévé vált. A lengyel migráns szabadon engedését azonban szülőhazájában sokan ünnepelték, hiszen évek óta vártak erre a pillanatra. De még várhatnak. A börtönben ugyanis búcsúként majdnem halálra késelték. 

A lengyel focistadionok lelátóin rendszeresen szerepel egy rideg, morcos tekintetű alak, akinek képmását sálakon, pólókon és molinókon lehet látni. A hősként tisztelt férfinak nincsen túl sok köze a labdarúgáshoz, nem egy népszerű játékos, sem pedig legendás edző.

A fickó egy politikai merényletet elkövető gyilkos, aki 1993-ban az egyik legnépszerűbb dél-afrikai apartheidellenes vezetőt ölte meg több lövéssel az otthona előtt, és ezzel olyan indulatokat szabadított el, hogy Dél-Afrika közel került a polgárháború kitöréséhez. Ő Janusz Walus, egy lengyel bevándorló, akinek áldozatlistáján ott szerepelt Nelson Mandela is.

Antikommunista hős vagy rasszista merénylő

Walus a 2010-es évek végén vált kultuszfigurává Lengyelországban, ahol a jobboldalon úgy kezdték el tisztelni, mint a kommunizmus elleni harc egyik hősi figuráját. Áldozata ugyanis a dél-afrikai kommunista párt vezetője, Chris Hani volt. Alakja különösen a focidrukkerek körében vált népszerűvé, és a szurkolói csoportok voltak azok, akik erőteljes kampányba kezdtek szabadonengedéséért.

A lengyel lelátókon ekkor jelentek meg az arcképével ellátott transzparensek.


A képmását pólókon és sálakon lehetett látni.


És feltűnt tetoválásként is. 


Az ultrák azonban nemcsak szavakkal küzdöttek érte, hanem anyagilag is támogatták a dél-afrikai börtönben életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Walust, aki Legia Warszawa és Raków Częstochowa szurkolóinak küldött levélben köszönte meg a neki küldött pénzt, ami lehetővé tette a jogi csatározásait. Sőt, még tüntetéseket is szerveztek támogatására, hogy – ahogy azt a Legia Warszawa egyik szurkolói oldalán írták – „felszólaljunk a hősünkért”, aki azért ül börtönben, mert „olyan nyelven beszélt a Vörösökkel, amit megértenek”.

A focidrukkerek mellett a jobboldali lengyel politikusok is kiálltak mellette, köztük a jobboldali Kukiz 15 párt, valamint az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló konzervatív-populista Jog és Igazságosság (PiS) képviselői és szenátorai. A lengyel szélsőjobboldal körében élvezett népszerűségét jól mutatja, hogy a nacionalista Konfederacja Korony Polskiej elnöke, Grzegorz Braun parlamenti képviselő Twitter-oldalán egy róla szóló hír a kiemelt, első poszt.

Bár Walus mostani lengyel támogatói kommunistaellenes harcosként hivatkoznak rá, amikor igazán harcolhatott volna a kommunizmus ellen, akkor nem tette. A lengyel ellenállásban soha nem vett részt míg Lengyelország kommunista irányítás alatt áll, és a politikai harc helyett inkább elhagyta szülőhazáját.

Az apartheid támogatója

Hátrahagyva feleségét és kislányát, Walus 1981-ben Dél-Afrikába emigrált, követve édesapját és testvérét, ahol egy később csődbe jutott üveggyárat hoztak létre. Ott csatlakozott az Afrikáner Ellenállási Mozgalom (AWB - Afrikaner Weerstandsbeweging) nevű szélsőjobboldali, rasszista, nenonáci jelképeket használó fegyveres szervezethez, valamint az apartheid államot vezető Nemzeti Párthoz is.

Walus végül 1993 április 10-én írta be magát a történelembe, amikor az apartheid fenntartásáért küzdő szélsőjobboldali Konzervatív Párt egyik vezetője, Clive John Derby-Lewis felbujtására, a tőle kapott pisztollyal megölte a Nelson Mandela után legnépszerűbbnek számító apartheidellenes harcost. 

Walus a házánál várta meg Chris Hanit, akit mellkason, majd többször fejbe lőtt. A rendőrség még aznap este elfogta. Mint kiderült, több célpontja is volt: halállistáján az első helyen szerepelt Nelson Mandela neve és lakcíme is.

A merénylettel zavargásokat akartak kelteni, hogy megakadályozzák az apartheid teljes lebontását. Ahogy Walus a tárgyalásán kijelentette, azért hajtotta végre a gyilkosságot, mert félt, hogy feketék tönkretesznek mindent, amit a fehérek létrehoztak, közölve, hogy a feketék és fehérek békés együttélése egy „utópia”, ami „soha sem fog működni”.

Tervükben majdnem sikerrel is jártak. A Mandela utódjaként kezelt karizmatikus fekete politikus megölése után hatmillió fekete tartott egynapos sztrájkot, és zavargások törtek ki szerte az országban, és az országban majdnem polgárháború tört ki. A lengyel fociultrák migráns hőse, aki majdnem polgárháborúba taszította Dél-Afrikát

A lengyel fociultrák migráns hőse, aki majdnem polgárháborúba taszította Dél-Afrikát
Fotó: Patrick ROBERT/Sygma via Getty Images

Azonban nagyban Mandelának köszönhetően ezt sikerült megakadályozni. Sőt, a merénylet végül még fel is gyorsította az apartheid megszüntetését.

Walust és Derby-Lewist végül halálra ítélték a merénylet miatt, amit később életfogytig tartó börtönbüntetésre változtattak, miután Mandela vezetésével az országban eltörölték a halálbüntetést. A helyi jogszabályoknak megfelelően egy bíróság 2016-ban elrendelte feltételes szabadlábra helyezését, de azt több dél-afrikai igazságügyi miniszter is elutasította.

A dél-afrikai legfelsőbb bíróság végül 2022 november közepén hozott döntésében elrendelte szabadlábra helyezését. Ez hatalmas felháborodást okozott Dél-Afrikában, ahol majdnem harminc évvel a merénylet után még mindig az ország egyik leggyűlöltebb embereként tekintenek rá.

A lengyel jobboldal közben ünnepelni kezdett, és elkezdtek készülni arra, hogy végre hősként fogadhassák a dél-afrikai állampolgárságától megfosztott, hazatérő Walust, miután a sajtóban elterjedt el, hogy feltételes szabadlábra helyezését követően Lengyelországba deportálják.

A dél-afrikai kormány ezt cáfolta. A jogszabályok ugyan a külföldi elítéltek kiutasítását írják elő, a dél-afrikai belügyminiszter az ő esetében kivételt tett, és állandó tartózkodási engedélyt állított ki a számára, hogy Dél-Afrikába töltse le büntetése hátralévő részét.

A dél-afrikai belügyi szóvivő közlése szerint Walus „olyan förtelmes bűncselekményt követett el a dél-afrikai nép ellen, amikor megölte a felszabadítási mozgalom egyik ikonját”, hogy amiatt „kötelező, hogy Dél-Afrikában töltse le a feltételes szabadlábra helyezés idejét”. A hatóságok azt nem közölték, hogy pontosan milyen feltételeket kell teljesíteni Walusnak, ha nem akar visszakerülni a rácsok mögé, és azt sem, hogy hol tölti le a büntetéséből hátralévő időt.

Féltheti az életét

Azonban, ahogy a dél-afrikai 2oceansvibe című híroldal fogalmazott, deportálása „jó ötlet, tekintve, hogy mennyire gyűlölik őt az országban”, és „lenne pár ember, aki szeretne találkozni vele”. Mint például Jacob Zuma egykori dél-afrikai elnök lánya, aki Twitter-oldalán a szabadon engedéséről szóló hírre reagálva kijelentette, hogy valakinek „hazafias kötelessége lenne” kiszivárogtatni, hogy mikor és hol engedik ki a börtönből, hogy „üdvözlő csoportot küldhessünk kicsinálására”.

Megölését azonban nem csak a börtön falain kívül gondolták jó ötletnek. Két nappal azelőtt, hogy december elsején szabadon kellett volna engedni, egy rabtársa támadt rá. A Sunday Times című dél-afrikai lap információ szerint támadója szíven próbálta szúrni Walust, de csak megsebesíteni tudta. Jelenleg kórházban ápolják, de állapotáról nem lehet tudni pontos információkat.

Nyitókép: Janusz Walus egy 1997-ben készült felvételen. Fotó: AP Photo / Cobus Bodenstein

#Külföld#janusz walus#lengyelország#dél-afrika#merénylet#gyilkosság#politikai merénylet#merénylő#ma

Címlapról ajánljuk