Külföld

Gyilkos robotok használatát engedélyezték a rendőrségnek San Franciscóban

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 6:21

 Csak korlátozott számú, magas rangú tiszt engedélyezheti a robotok használatát.

San Francisco felügyelő testülete megszavazta, hogy a városi rendőrség gyilkolni képes robotokat használhasson, írta meg a BBC.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a rendőrség bizonyos extrém körülmények között robbanóanyaggal felszerelt robotokat alkalmazzon.

Dr. Catherine Connolly, a Stop Killer Robots nevű csoport képviselője szerint a lépés rizikós, mert eltávolítja az embereket a gyilkolástól és annak következményeiről. A város rendőrsége a BBC-nek elmondta: jelenleg nincsenek gyilkolni képes robotjaik, azonban a jövőben előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a robotok emberi életet oltanak ki. 

A rendőrség szóvivője szerint 

a robotokat potenciálisan robbanótöltetekkel lehetne felszerelni, hogy erőszakos, felfegyverzett vagy veszélyes alanyokat rejtő megerősített struktúrákba törjenek be.

Az intézkedés támogatói szerint csak szélsőséges helyzetekben lehetne alkalmazni az eszközöket, az ellenzők szerint viszont mindez a rendőrség további militarizálódásához vezethet.

Az intézkedést egy keddi módosítással fogadták el, amely pontosítja, hogy a rendőrök csak alternatív taktikák alkalmazása után, végső esetben használhatnak halálos erővel rendelkező robotokat. A testület azt is kikötötte, hogy csak korlátozott számú, magas rangú tiszt engedélyezheti a robotok használatát. Ilyen típusú robotot már használnak az Egyesült Államok más részein. 

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Luke MacGregor / Bloomberg / Getty Images

 

#Külföld#rendőrség#robot#engedély

Címlapról ajánljuk