Külföld

Elbukta Ausztria a pert a Paks II. ellen, de még próbálkozhatnak

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 11:07

Tíz pontban támadták meg az uniós döntést, amely szerint Paks II. nem kapott illegális támogatást – sikertelenül.

Tíz pontban támadta meg Ausztria azt az EU-s döntést, mely szerint a Paks II. nem kapott illegális állami támogatást. Az Európai Unió bírósága nem mellettük döntött, ám az osztrákok még egy nemzetközi egyezményre támaszkodva megakadályozhatják a meglévő reaktorok üzemidejének meghosszabbítását, írja a Telex.

Az osztrákok szerint alapvető közbeszerzési szabályok sérültek, nem volt közérdekű a támogatás engedélyezése, valamint túlsúlyban vannak Paks II. hátrányos hatásai. 

Emellett úgy vélték, hogy az Európai Bizottság többször is megszegte indoklási kötelezettségét.

A lap emlékeztet, hogy Ausztria korábban már az Egyesült Királyságot és Csehországot is beperelte atomerőművek miatt. Most a környezetvédelmi ügynökség állítólag már más lépésre készül: a Népszava szerint egy határon átnyúló környezeti hatásokról szóló ENSZ-egyezmény miatt belenyúlhatnak a kormányon belüli eljárásba, és megkérdőjelezhetik az erőmű élettartam-hosszabbítását, akár uniós fórumokon is.

Nyitókép: Paks II. projekten dolgozó mérnökök az orosz fővállalkozó, az ASZE Mérnöki Vállalat paksi telephelyén, ahol Alekszej Lihacsov a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója és Süli János a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter tartott sajtótájékoztatót 2019. november 5-én. MTI / Sóki Tamás

#Külföld#paks#ausztria#eu#per#ensz#atomerőmű

Címlapról ajánljuk