Külföld

Fegyveres őrök hívásával fenyegette meg a kerekesszékét kérő utast a stewardess

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 29. 14:28

A gerinceredetű izomsorvadásban szenvedő, sokat utazó férfinak eddig mindig készséggel odahozták a repülőgéphez a kerekesszékét, de most valamiért befeszültek a Delta Airlines utaskísérői.

Furcsa, kissé nyomasztó incidens történt november 13-án Atlantában, a Delta Airlines egyik gépén, landolás után, számolt be a történtekről a Fox News. A gépen utazott Cory Lee útiblogger, aki gerinceredetű izomsorvadása miatt kerekes székhez kötve járja a világot, és az így szerzett tapasztalatait és tanácsait osztja meg a nagyközönséggel és elsősorban sorstársaival. A mostani incidenst a valaha átélt legrosszabb repülőtéri élményei közé sorolta.

A 400 kilós, speciális, motoros kerekesszékkel utazó Lee repülései során utoljára szokott leszállni a gépről, mivel meg kell várnia, míg a személyzet a géphez hozza a kerekesszékét. Ez mindig úgy zajlik, hogy az ülésétől a gép ajtajáig a légitársaság saját kerekeszékében viszik, majd a hídnál átültetik a saját székébe.


Amikor ezúttal odajött hozzá az egyik légiutas-kísérő, hogy átültesse a Delta saját székébe, Lee érdeklődött, hogy odahozták-e már a székét a géphez.

Amikor közölték vele, hogy a kerekesszéke még nincs az utashídnál, azt mondta a légiutas-kísérőknek, hogy inkább a gépen marad, amíg meg nem jön a széke. Az légiközlekedés akadálymentesítéséről szóló amerikai repülési szabályok szerint egyébként joga van ezt kérni minden mozgáskorlátozottnak, a légitársaságoknak pedig a gép ajtajához lehető legközelebb kell visszaadniuk a kerekesszéket az ezt kérő utasnak.

Lee próbálta elmagyarázni az utaskísérőknek, a légitársaságok saját székei kényelmetlenek, sőt huzamosabb ülés esetén veszélyesek is lehetnek számára. (Ilyen egyszerű kerekesszék látható cikkünk nyitóképén.)

Az, hogy Lee ragaszkodott a saját széke géphez hozásához, valamiért nagyon felbosszantotta a Delta légiutas-kísérőit. A veszekedés egy pontján az egyik stewardess azzal fenyegette meg Lee-t, hogy hívja a reptér biztonsági szolgálatát, akik „majd jönnek a fegyvereikkel és majd jól leszállítják magát meg minden”.

Több százszor repültem már az atlantai repülőtérre, és mindig a gép ajtajához vitték a kerekesszékemet. Nem tudom, miért voltak olyan hajthatatlanok, hogy ma nem hozták be, ráadásul fegyverrel fenyegettek meg minket?! Mi a fene folyik itt?!

– írta Instagramon, ahová feltöltötte az incidensről a kísérője által készített videót.


A kellemetlen veszekedésnek végül az vetett véget, hogy megjelent a reptér egyik alkalmazottja, és szólt, hogy a szék a gép ajtajánál van már. A reptéri dolgozó segített neki kijutni a gépből és beleülni a saját székébe, így pár perccel a fegyveres őrökkel való fenyegetőzés után már elindulhatott Lee.

A Delta a Fox News megkeresésére elismerte, hogy a videón látható viselkedés nem felel meg a légitársaság elveinek, és ki fogják vizsgálni a történteket. 

Nyitókép: Bob Riha, Jr./Getty Images

#Külföld#mozgáskorlátozott#egyesült államok#Delta Airlines#kerekesszék#incidens#akadálymentes

Címlapról ajánljuk