Külföld

Katar felülírta a FIFA-t az utolsó pillanatban: mégsem árulhatnak sört a stadionoknál a vb-meccsek alatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 18. 13:31

Pedig az eseményt 75 millió dollárral támogatja a Budweiser sörgyártó.

Megtiltotta Katar azt, hogy a világbajnokság folyamán sört áruljanak a stadionok közelében. A konzervatív, muszlim jogrendszer szerint működő ország korábban úgy egyezett meg a FIFA-val, hogy a meccsek előtti három órás időszakban és a lefújás után egy óráig lehessen sörözni a stadionok környékén.

Már az eddigi megállapodás szerint is elég nehéz lett volna alkoholhoz jutniuk a nézőknek: ugyanis csak az erre kijelölt helyszíneken tudtak volna sört venni, ám ezeket a pontokat kevésbé látható helyre tetette Katar.

Most viszont úgy döntöttek, hogy csak a FIFA rajongói fesztiválján, valamint a stadionoktól távol eső, erre kijelölt helyeken lehet majd sörözni, no meg a stadionok VIP-lelátóin, írja a CNBC. A döntés azért is kellemetlen, mert a vb egyik legnagyobb szponzora a Budweiser sörgyártó, akik 75 millió dollárral támogatták az eseményt, és most a stadionok környékén csak alkoholmentes termékeiket árulhatják.

A Budweiser 1986 óta a vb-k egyedüli sörfelelőse. A cég korábban abban a tudatban újította meg megállapodását a FIFA-val, hogy Katarban is tudnak majd sört árulni a meccsek alatt.

Ez már a sokadik botrány a katari vb körül: a fosszilis energiából meggazdagodott országot azzal is megvádolták, hogy vesztegetéssel szerezte meg a rendezés jogát, hogy rabszolgamunkával építettetek stadionokat, valamint szexista és melegellenes törvényeiket is kritizálták.

Nyitókép: MTI / AP / Haszan Ammar

#Külföld#katar#sör#futball#vb#tiltás#bajnokság

Címlapról ajánljuk