Külföld

„A magyarok az oroszok trójai falovai” – bojkottálják a V4 ülését a csehek és a lengyelek

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 10:21

Mindig a magyarok azok, akik utolsónak egyeznek bele a szankciós csomagokba, engedményeket kérnek, és azzal fenyegetnek, hogy nem támogatják a további szankciókat – mondta a cseh képviselőház elnöke. Szlovákia le is fújta a találkozót.

A magyar energiapolitika nem teszi lehetővé, hogy az EU-nak egységes álláspontja legyen, a magyar kormány pedig oroszbarát politikát folytat: ezekkel az indokokkal bojkottálják a csehek a V4-es házelnökök közelgő pozsonyi találkozóját, írja a szlovákiai Napunk a Seznam Zpráv nyomán.

Úgy tudják:a találkozót elutasította Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke is. Vystrčil szerint jelezni kell, hogy nem értenek egyet a magyar energiapolitikával.

Pekarová Adamová azt mondta: „Mindig a magyarok azok, akik utolsónak egyeznek bele a szankciós csomagokba, engedményeket kérnek, és azzal fenyegetnek, hogy nem támogatják a további szankciókat. Ráadásul képesek a háború témájával visszaélni a belpolitikában az EU ellen. Az oroszok trójai falovai, és én fontosnak tartom, hogy jelezzük nekik, ez elfogadhatatlan”.

Miután diplomáciai források szerint a találkozón a lengyel parlament két házának elnöke sem vesz részt, a cseh lap úgy értesült, hogy Szlovákia nem tartja meg a tervezett időpontban a V4-találkozót.

Az Euractiv csütörtökön arról írt, hogy Mikuláš Bek, Csehország európai ügyekért felelős minisztere szerint a magyar kormány egyre több kritikust szerez magának az újabb és újabb vétókkal.

Nyitókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Boris Kollár szlovák parlamenti elnök, Radek Vondracek cseh alsóházi elnök, Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, Elzbieta Witek, a lengyel alsóház, a szejm elnöke és Tomasz Grodzki, a lengyel parlamenti felsőház, a szenátus elnöke a visegrádi országok (V4) parlamenti elnökeinek találkozóján a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynál 2021. július 16-án. Fotó: MTI / Vasvári Tamás

#Külföld#v4#csehország#bojkott#találkozás#energia#oroszbarát

Címlapról ajánljuk