Külföld

Nyílt levélben állnak ki Amber Heard mellett

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 20:35

A színésznő Johnny Deppel szembeni perét végigkísérte a nyilvánosságban a gyalázkodás, ami másokat is elriaszthat attól, hogy beszéljenek az elszenvedett bántalmazásról.

Több mint 130 nőjogi szervezet és feminista személyiség írta alá azt a nyílt levelet, amiben kiállnak Amber Heard mellett, aki volt férjével, Johnny Deppel szemben rágalmazási pert veszített, miután saját magát párkapcsolati erőszak áldozatának vallotta. A nyílt levél szerint példátlan mértékű volt Amber Heard becsmérlése és azok online zaklatása, akik felemelték szavukat a színésznő érdekében.

Johhny Depp 50 millió dollárra perelte volt feleségét arra hivatkozva, hogy tönkretette karrierjét az a Washington Postban megjelent cikk, amiben Amber Heard a családon belüli bántalmazással és szexuális erőszakkal kapcsolatos tapasztalatáról írt. Az esküdtszék is úgy találta, hogy az írás rágalmazó volt Depp-pel szemben, és arra ítélték a színésznőt – aki egyébként a cikkben nem nevezte nevén volt férjét –, hogy fizessen ki tízmillió dollár kártérítést.

A tárgyalást a nyilvánosságban végigkísérte Amber Heard gyalázása, és azoknak is nekiestek a közösségi oldalakon, akik Amber Heard mellett foglaltak állást. A nyílt levél szerint mindez álhírekből és nőgyűlöletből fakadt, és egy olyan környezetben zajlott, ahol puszta szórakozásból ki lehet gúnyolni egy nő családon belüli erőszakkal és szexuális bántalmazással kapcsolatos állításait.

Az aláírók arra is felhívták a figyelmet, hogy mások is ugyanebbe az áldozathibáztatásba ütköznek, ha elő mernek állni azzal, hogy bántalmazták őket. Bell Abesti, aki maga is bántalmazás áldozata, a HuffPost cikke szerint elmondta: személyesen ismer olyanokat, akik azért nem tettek feljelentést, mert látták, hogy mit művelnek Amber Hearddel. A történtek szerinte igazolják, hogy az áldozatok nemcsak az elkövető bosszújától tartva hallgatnak, hanem attól is félnek, hogy mások zaklatni fogják őket.

A nyílt levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a rágalmazási pereket egyre gyakrabban használják visszaélésszerűen az áldozatok elhallgattatására és fenyegetésére. Ez különösen jellemző, ha az elkövetőnek több pénze és hatalma van.

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Steve Helber

#Külföld#amber heard#johnny depp#bántalmazás#nőgyűlölet#áldozathibáztatás

Címlapról ajánljuk