Külföld

Zelenszkij a klímacsúcson: Az oroszok hátráltatják a klímaváltozás elleni küzdelmet a háborúval

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 5:37

„Kit érdekel majd az üvegházhatás egy lehetséges nukleáris katasztrófa után?” – tette fel a kérdést az ukrán elnök.

Beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a COP27 klímacsúcson kedden, amiben arról beszélt: a gyorsan melegedő világ „nem engedhet meg magának egy puskalövést sem”, az oroszok által kezdett háború pedig hátráltatja az egész bolygó küzdelmét a klímaváltozás ellen, tudósított az AFP hírügynökség.

„Meg kell állítanunk azokat, akik őrült és illegális háborúikkal tönkreteszik a világ képességét, hogy együtt dolgozzanak egy közös célért” – fogalmazott Zelenszkij az Egyiptomban tartott konferencián, ahová videóhíváson keresztül csatlakozott be. Szerinte a világ azon vezetői, akik nem veszik komolyan a klímaváltozást, „egy katasztrofális hibát követnek el”.

Emellett bejelentette, hogy az ország tervet készít arra, hogy megállapítsa a háborús cselekmények hatásait a klímaváltozásra vonatkozóan. Az orosz-ukrán háborúban február óta eddig kétmillió hektárnyi erdő pusztult el, a zaporizzsjai atomerőművet ért támadások pedig nukleáris katasztrófával fenyegettek.

Kit érdekel majd az üvegházhatás egy lehetséges nukleáris katasztrófa után?

– tette fel a kérdést.

Korábban arról számoltunk be: az ukrán elnök kijelentette, hogy nyitott az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra, de csak „valódi” tárgyalásokra, amelyek visszaállítanák Ukrajna határait, kárpótlást nyújtanának az orosz támadásokért, és megbüntetnék a háborús bűnösöket. Zelenszkij beszéde a COP27-en alább nézhető meg angol felirattal:

Nyitókép: YouTube

#Külföld#zelenszkij#klímaváltozás#beszéd#cop27#konferencia#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk