Külföld

A Hitler „aranyát” kutató csoport egy SS-tiszt által írt levél alapján fedezhet fel újabb náci kincseket

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. november 9. 11:49

Náci leszármazottak ennek a levélnek az átadásával szeretnék enyhíteni Németország második világháború alatt elkövetett bűneit.

A Silesian Bridge Foundation kutatócsoport egy 18. században épült lengyelországi palota területén kutatja Hitler „aranyát”, melynek értéke a becslések szerint akár a 200 millió fontot is elérheti.

Ez a szakértőkből álló kutatócsoport most azt állítja, hogy náci leszármazottak egy SS-tiszt által írt levelet juttattak el hozzájuk, ami segíthet felfedni a második világháború során elrabolt műalkotások egyik legértékesebb darabját.

A Daily Mail beszámolója szerint hozzájuk is eljutott a levél, mely Raffaello Sanzio da Urbino olasz művész „Portrait of a Young Man” (Egy fiatal férfi portréja) című, rég elveszett 16. századi festményére utal. A festményt 1939-ben a Gestapo tisztjei foglalták le miután Németország megtámadta Lengyelországot.

A festmény eredetileg más felbecsülhetetlen értékű műalkotásokkal együtt a krakkói Wawel kastély falán lógott. Ez volt az utolsó hely, ahol a jelenleg több mint 86 millió fontra becsült festményt látták.

Az SS-tiszt azt állítja a leszármazottak által eljuttatott levélben, hogy Raffaello 16. századi festménye Hitler csatlósának, Hans Franknak a kezébe került miután a megszállt Lengyelország kormányzója lett.

A gótikus német nyelven írt leveléből az is kiderült, hogy a festményt más értéktárgyakkal együtt rejtették el és az egyik lehetséges helyszín a 18. századi palota ültetvényese lehet egy lengyelországi faluban.

Ezen a 14 hektáros területen az alapítvány jelenleg is ásatásokat végez, mert úgy gondolják, hogy ott vannak eltemetve azok a kincsek, amelyeket Heinrich Himmler SS-főnök utasítására loptak el.

Bár nem világos, hogy az SS-tiszt pontosan hol rejtette el a festményt, Bart Zelaytys, a Silesian Bridge Foundation munkatársa szerint azért kulcsfontosságú ez a levél, mert

Ez az első írásos dokumentum, amely legalább részben megmutatja nekünk, mi történt a festménnyel, miután az elhagyta Krakkót.


„Az elveszett tárgyat megtalálni a legnagyobb szenzáció lenne a művészvilágban a háború vége óta” – tette hozzá.

Nyitókép: RTL/Gettyimages

#Külföld#hitler#aranya#arany#lengyelország#festmény#műalkotás#eltűnt#levél#ss#tiszt#200 millió#második#világháború#kutatás

Címlapról ajánljuk