Külföld

A lengyel kormánypárt vezetője szerint azért nem szülnek a nők, mert túl sokat isznak fiatalon

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 10:35

A 73 éves gyermektelen politikus szavai óriási botrányt okoztak, az ellenzéki pártok képviselői és a női közéleti szereplők is ostobaságnak nevezték a kijelentést.

Ha folytatódik az a tendencia, hogy 25 éves korukig a fiatal nők annyit isznak, amennyit a velük hasonló korú férfiak, akkor nem lesznek gyerekek

– mondta a Guardian cikke szerint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski. A 73 éves kormánypárti politikus szavai óriási botrányt okoztak, az ellenzéki pártok képviselői és a női közéleti szereplők is ostobaságnak nevezték a kijelentést.

Jaroslaw Kaczynski ráadásul azt is megjegyezte, hogy 

Egy férfinak átlagosan 20 évig kell túlzottan innia ahhoz, hogy alkoholista legyen, de egy nőnek elég ehhez csak két év.

A Jog és Igazságosság vezetőjének egyébként nincs gyereke, elméletét pedig arra alapozta, hogy az egyik orvos ismerőse azt mondta neki: az alkoholista férfiak harmadát meg tudta gyógyítani, de a nők közül egyet sem. Hozzátette: nem támogatja ugyanakkor, hogy a nők fiatalon szüljenek gyereket, mert „egy nőnek anyává kell érnie”.

A baloldali Joanna Scheuring-Wielgus „szemétnek” minősítette a megjegyzéseket, és „patriarchális, vén gazembernek” nevezte Kaczynskit.

„Természetesen nevethetnénk ezen, mémeket is csinálhatnánk belőle, de ez súlyos, tragikus ügy” – fogalmazott.

A lengyel sztárfutballista, Robert Lewandowski felesége, Anna Lewandowska Instagramon azt írta, „ELÉG”.

Nyitókép: Radek Pietruszka/MTI/EPA/PAP

#Külföld#Jaroslaw Kaczynski#lengyelország#gyerekvállalás#alkoholizmus

Címlapról ajánljuk