Külföld

Brit politikusok uralják a valóságshow-k világát, de Magyarországon is van politikuscelebünk

rtl.hurtl.hu

2022. november 6. 11:20

A ködös Albion sokkal bevállalósabb politikusokat termelt ki, mint a világ többi része, de itthon az MSZP egykori ifjú csillaga is szívesen élte életét a tévénézők szemei előtt. Boris Johnson apja brüsszeli képviselőként az ausztrál bozótosban szórakoztatta a népet, egy skót politikust a pártja tiltott el a szerepléstől, de volt példa kígyó marta ex-képviselőre is.

Bár más országokban alig jellemző, valamilyen rejtélyes oknál fogva az Egyesült Királyságban igencsak gyakori, hogy aktív vagy visszavonult politikusok valóságshow-kban szerepelnek. Legutóbb Matt Hancock konzervatív párti politikus, volt brit egészségügyi miniszter vállalt szerepet az RTL-en is futó Celeb vagyok, ments ki innen! brit változatában, ráadásul igencsak borsos gázsiért. 

A volt miniszter a The Sun című bulvárlapnak azzal magyarázta részvételét, hogy szerinte a dzsungellét remek lehetőség arra, hogy közvetlenül beszéljen olyan emberekkel, akiket nem érdekel a politika. Mint mondta, „fontos, hogy kapcsolatba lépjek a választókkal, különösen a fiatalabbakkal, bárhol is legyenek”.

A Guardian és a Sky News összegyűjtötte azokat a brit politikusokat, akik az utóbbi időben valóságshow-szereplésre adták a fejüket.

Lembit Öpik, akit megmart egy kígyó

Lembit Öpik liberális demokrata párti képviselő 2010-ben szerepelt először valóságshow-ban, miután a parlamentből szó szerint kiszavazták az év elején. Öpik szintén a Celeb vagyok brit változatában szerepelt, ám mindössze két hétig. Dzsungellétének legemlékezetesebb epizódja az volt, amikor egy kígyó megmarta, miközben egy próbát teljesített.

George Galloway, aki macskaként nyalogatta egy színésznő kezét

A legemlékezetesebb politikusi valóságshow-teljesítményként tartják számon a britek George Galloway 2006-os szereplését a Big Brotherben. A 2004 és 2016 között létezett Tisztelet Párt (Respect Party) nevű euroszkeptikus, antikapitalista szervezet vezető politikusa az egyik feladat során macskának adta ki magát, dorombolt, egy tálból ivott, és úgy tett, mintha tejszínt nyalogatna Rula Lenska színésznő kezéről. Galloway három hetet töltött a házban, mielőtt a hetedik helyen végzett.

 

Ed Balls, a táncfenomén

Bár Galloway politikai karrierjét nem igazán rúgta be a Big Brother, a munkáspárti politikus, Ed Balls óriási népszerűségre tett szert 2016-ban a Strictly Come Dancing nevű táncos-valóságshowban. Balls a dél-koreai YouTube-gigaslágerre, a Gangnam Style-ra alapozott koreográfiát adott elő Katya Jonesszal, és ezzel igazi netes szenzációvá vált – megérdemelten:

 

Ann Widdecombe, aki rosszul táncolt

Az egykori belügyminiszter, Ann Widdecombe a Strictly Come Dancing 2010-es évadában szerepelt, ahol a 10. hétig is eljutott táncpartnerével, pedig a zsűritagok éles kritikával illették a produkcióit. A közönség körében azonban népszerűnek bizonyult. Később a celebekkel készült Big Brotherben is szerepelt.

 

Oona King, aki lezúzta a korcsolyapartnerét

A volt munkáspárti képviselő, Oona King 2013-ban szerepelt az ITV Dancing on Ice című korcsolyás valóságshow-jában, de már a harmadik héten kiesett, miután véletlenül megbotlott, és kificamította táncpartnere, Mark Hanretty vállát.

 

Kezia Dugdale, aki nem kapott engedélyt a pártjától

A skót Munkáspárt képviselője 2017-ben döntött úgy, hogy az akkor éppen Ausztráliában forgatott Celeb vagyok, ments ki innen! műsorában fog szerepelni. Hiába mondott le azonban döntését megelőzően a pártja egyik vezetői tisztségéről, a skót parlament tagja maradt. Így pedig engedélyt kellett volna kérnie pártjától a tévés szereplésre, ugyanis a forgatás ideje alatt éppen zajlott a parlamenti ülésszak.

Dugdale szereplése azonban nem tartott sokáig, ugyanis ő volt a második, akit kiszavaztak a műsorból. 

Boris Johnson apja Brüsszelt cserélte le az ausztrál bozótosra

Ugyanabban az évadban, amelyben Dugdale szerepelt, a későbbi brit miniszterelnök, Boris Johnson apja is tiszteletét tette: Stanley Johnson ekkoriban európai parlamenti képviselő volt Brüsszelben (illetve Strasbourgban), de ez nem akadályozta meg abban, hogy Ausztráliába utazzon szerepelni. Johnson azonban jobban teljesített a műsorban, mint skót politikuskollégája.

 

Futottak még

Sajnos nem mindenki olyan bevállalós, mint a brit politikusok, így elvétve találni valóságshow-szereplést más országokban. Az egyik legismertebb nem brit példa Donald Trump volt amerikai elnök, akit egy valóságshow, A gyakornok (The Apprentice) tett sztárrá 2004 és 2015 között, miközben politikai karriere is beindult. Miután azonban 2015-ben bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, nem vállalt több szereplést a műsorban, ahogy 2016-os elnökké választása után sem.

Az Egyesült Államoktól délre, Mexikóban egy rendkívül különös figurát hozhatunk még fel példaként, aki nemcsak politikus és valóságshow-sztár, de boxoló is volt. Jorge Kahwagi ismertségét leginkább annak köszönheti, hogy edzés helyett szilikonnal és olajjal tette nagyobbá izmait, amely főleg a mellizom-utánzatánál volt látványos. 

 


Kahwagi rendkívül színes egyéniség volt, üzletember, napilaptulajdonos, valamint a mexikói Zöldpárt parlamenti képviselője is. Még aktív politikusként vállalt szerepelt a mexikói Big Brotherben 2004-ben. Saját pártja egyébként arra kérte Kahwagit, hogy ne vegyen részt a produkcióban, ő azonban hajthatatlan maradt. 

Meglepő, de abban az Olaszországban, ahol Cicciolina (azaz Staller Ilona pornósztár) parlamenti képviselő lehetett, és ahol Silvio Berlusconi volt miniszterelnök lemezt adott ki szerelmes dalokkal, nem igazán találunk politikusokat, akik valóságshow-ban szerepeltek. Műsorvezetőként is csupán Vladimir Luxuria transznemű aktivista, író, színésznő és parlamenti képviselő debütált az Ádám keresi Évát című, meztelen szereplőkkel forgatott párkereső valóságshowban.

Szintén csak műsorvezetőként szerepelt egy orosz valóságshow-ban Vitalij Milonov, a putyinista állampárt, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője. Ám Milonov szereplése kevésbé vidám történet: a politikus is kivette a részét az orosz melegek állami üldözéséből, ő volt a 2013-as „melegpropaganda elleni” törvény megalkotója is. Milonov 2022-ben indult műsorának címe elég egyértelmű: a Nem vagyok meleg című show lényege, hogy nyolc férfit zárnak össze egy vidéki házba, ahol rá kell jönniük, hogy melyikük a meleg.


Magyarországon egyetlen példát találunk aktív politikus szerepvállalására: a Való Világ legelső, 2002-es szériájának szereplője és nyertese, Mészáros Szabolcs már 1998-ban belépett az MSZP-be, sőt, részt vett a zuglói alapszervezet létrehozásában is. Továbbá a 2004-es európai parlamenti választási kampányban szórólapozással, aktivista munkával is segítette pártját. Nem is csoda, hogy 2004-ben a zuglói szervezet elnökségébe választották és önkormányzati képviselő is volt. Végül azonban a rendőri karriert választotta: gazdasági nyomozóvá képezte magát.

 


Nyitókép: Youtube

#Külföld#valóságshow#politikus#egyesült királyság#matt hancock#reality#tévé#celeb vagyok#ments ki innen!#ma

Címlapról ajánljuk