Külföld

A baloldali Lula nyerte a brazíliai elnökválasztást, Bolsonaro távozik a hatalomból

Mohos MátéMohos Máté

2022. október 30. 23:00

Úgy tűnik, Orbán Viktor támogatása sem volt elég a győzelemhez.

Szoros volt, de végül a korábbi baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva győzelmével végződött a brazil elnökválasztás második fordulója, írja a New York Times. A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál a baloldali jelölt a szavazatok 50,9, míg a jobboldali Jair Bolsonaro a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg. Ám ez egy ilyen nagy népességű országban kicsivel több mint kétmilliós különbséget jelent.

Ezzel Bolsonaro lett az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát egy második ciklusra.

Bolsonaro négy éves ciklusa nem volt botrányoktól mentes: a vádak szerint az elnök nem vette elég komolyan a koronavírus-járványt, és az Amazonas esőerdő gazdasági kihasználását is felgyorsította. Lula győzelme azért is óriási visszatérés, mert a politikus az elmúlt időkben börtönben is ült korrupció vádjával. Akkor szabadulhatott, amikor az ítéletet megsemmisítette a bíróság.

Bolsonaro a választások alatt Donald Trump példáját követte abban, hogy a szavazógépek rendszerét kritizálta, előre csalásra figyelmeztetett, és nem mondta ki, hogy elismerné a vereségét.

A választási kampány különösen hajmeresztőre sikeredett az országban: volt lövöldözés, fejszés gyilkosság, rendőrökre kézigránátot dobó volt képviselő, és szavazókat pisztollyal kergető alsóházi tag is.

Lula 77 évesen kerül ismét hatalomba: korábban a fémiparban dolgozott, és mindössze öt osztályt járt ki az iskolában. Ő vezette az országot a 21. század eleji gazdasági előrelendülés során, később viszont korrupció vádjával 580 napot ült börtönben. Később megállapították, hogy az ügyében eljáró bíró elfogult volt.

Bolsonarót a magyaroknak valószínűleg nem kell bemutatni: Orbán Viktor híresen jó kapcsolatot ápolt az elnökkel, akit Magyarországra is meghívott. A voksolás első fordulója előtt pedig videoüzenetben biztatta a brazilokat arra, hogy válasszák újra a szélsőjobboldali elnököt.

Nyitókép: MTI / EPA / EFE / Fernando Bizerra 

#Külföld#jair bolsonaro#Lula#brazília#elnökválasztás#győzelem#eredmény#második forduló

Címlapról ajánljuk