Külföld

Élesedik a helyzet: Oroszország dróntámadással és az Északi Áramlat felrobbantásával vádolja az Egyesült Királyságot

rtl.hurtl.hu

2022. október 29. 15:12

Moszkva szerint a britek terrortámadásokat hajtottak végre, illetve azokban működtek közre.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton két „terrortámadással” is megvádolta az Egyesült Királyságot. A Reuters beszámolója szerint Moszkva azt állítja, hogy 

a brit haditengerészet személyzete robbantotta fel a múlt hónapban a Balti-tenger alatt húzódó, Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeket.

Ezzel lényegében egy NATO-tagállamról állítja Oroszország, hogy közvetlen támadást intézett az orosz infrastruktúra ellen.

Ezen felül egy közvetett támadást is az Egyesült Királyság számlájára írtak: a védelmi tárca szerint Ukrajna és a britek állnak a Krím-félszigetnél az orosz fekete-tengeri flotta ellen szombaton végrehajtott dróntámadás mögött.

Az ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakov városban állomásozó brit szakértők irányításával készítették elő ezt a terrorcselekményt, illetve képezték ki a különleges tengeri műveleteket végrehajtó ukrán katonákat

– közölte az orosz védelmi tárca Telegram-csatornáján. A tájékoztatás szerint egy orosz hajó kis mértékben megrongálódott a Szevasztopoli-öbölben. Állításuk szerint a drónokkal célba vett hajók részt vesznek a gabonát exportáló teherkonvojok védelmében is.

A védelmi minisztérium egyik eset kapcsán sem mutatott be bizonyítékot állításai igazolására. A brit védelmi minisztérium elutasította az információk azonnal kommentálását.

Bár a NATO, illetve a tagállamok nem vádolták meg közvetlenül Oroszországot a gázvezetékek elleni szabotázzsal, az oroszok viszont már kezdetektől a nyugati országokat tették felelőssé a vezetékek felrobbantásáért. Moszkva álláspontja szerint ugyanis a támadások mögött az Egyesült Államok áll, amely az orosz gáz útjának elzárásával több amerikai cseppfolyósított gázt (LNG) akar eladni Európának. 

Ám az orosz vezetés érveit árnyalja, hogy már az Északi Áramlat 1 elleni támadások előtt is csökkentette az orosz fél a gázszállításokat a vezetéken, sőt, az Északi Áramlat 2-es vezetéken el sem indult még a gázszállítás. A vezetékek elleni robbantások után pedig hatalmas mértékben nőttek az európai gázárak, amely Moszkva érdekének felelt meg inkább, hiszen többletbevételhez juttatta a Gazpromot, továbbá így visszavághattak az Európai Unió Oroszország elleni szankcióiért.

Nyitókép: A HMS Queen Elizabeth, a brit királyi haditengerészet számára valaha épített legnagyobb, 65 000 tonnás hadihajó a brit gyarmatra, Gibraltárba érkezik 2018. február 9-én. – Fotó: Dave Jenkins / MTI / EPA / Brit védelmi minisztérium

#Külföld#oroszország#nagy-britannia#orosz-ukrán háború#északi áramlat

Címlapról ajánljuk