Külföld

A britek többsége nagyon nem szeretné, hogy megint Boris Johnson legyen a miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 20:37

Pedig komoly esély lehet a visszatérésére.

A pénteken ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek többsége nem szeretné, ha Boris Johnson volt miniszterelnök visszatérne a kormányfői tisztségbe, írja az MTI.

Johnson hivatali utódja, Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig Truss ellátja kormányfői teendőit. Egybehangzó elemzések szerint három tory politikusnak, Boris Johnsonnak, Rishi Sunak volt pénzügyminiszternek és Penny Mordaunt egykori védelmi miniszternek lehet reális esélye a már zajló, legkésőbb jövő péntekig befejeződő vezetőválasztási versengés megnyerésére.

Péntek estig csak Penny Mordaunt jelezte hivatalosan, hogy indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. Mordaunt jelenleg az alsóház vezetője. Ez a mindenkori kormánypárt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztség, betöltője az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag.

Sunak és Johnson péntek estig nem jelentette be hivatalosan, hogy indul-e a versengésben, de a volt kormányfő egyik közeli politikai szövetségese, Sir James Duddridge külkereskedelmi államtitkár a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Johnson neki már jelezte, hogy indulni kíván a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cég, a YouGov által 3429 brit felnőtt bevonásával elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azonban kimutatta, hogy a brit választók 52 százaléka nem örülne - közülük 43 százalék nagyon nem szeretné -, ha Boris Johnson visszatérne a miniszterelnöki tisztségbe.

A válaszadók alig több mint negyede - 27 százalék - nyilatkozott úgy, hogy „valamennyire” vagy „nagyon” szívesen látná Johnsont ismét a kormányfői székben. A YouGov feltette azt a kérdést is a felmérés résztvevőinek, hogy szerintük Johnson szándékosan hazudott-e a koronavírus-járvány megfékezésére korábban saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése ügyében, és a válaszadók 71 százaléka - köztük a Konzervatív Párt szavazóinak 50 százaléka - igennel felelt.

Johnson visszatérésének lehetőségével korábban az RTL Híradó is foglalkozott:

Nyitókép: Hollie Adams / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#boris johnson#miniszterelnök#egyesült királyság#visszatérés#liz truss#rishi sunak

Címlapról ajánljuk