Külföld

A kínai hatóságok cenzúrázták a „Peking” szót

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 7:21

A „bátorság” és a „harcos” is áldozatul esett a cenzoroknak.

Ritka, hogy a kínai fővárosban bármilyen tiltakozás legyen az ország regnáló vezetése ellen, főleg úgy, hogy azt nem tankokkal és tömegbe lövetéssel fojtja vérbe a kommunista diktatúra. Csütörtökön mégis ez történt. Olyan képek és videók lepték el a közösségi oldalakat, amelyeken a vezetést kritizáló üzenetek jelentek meg, miközben hangosbemondón is ezeket lehetett hallani.

Az egyiken a rengeteg lakossági ellenérzést kiváltó zéró-Covid stratégia kritikáját terjesztették ki általános elégedetlenséggé.

Mondjatok nemet a Covid-tesztre, igent az ételre. Nemet a lezárásokra, igent a szabadságra. Nemet a hazugságra, igent a méltóságra. Nemet a kulturális forradalomra, igent a reformra. Nemet a nagy vezetőre, igent a szavazásra. Ne légy rabszolga, légy állampolgár

– zárult a transzparens. Egy másikon még keményebb üzenetet lehetett látni:

Sztrájkoljatok, távolítsátok el a diktátort, a nemzetáruló Hszi Csin-pinget.

Az utóbbi a kínai elnökre vonatkozik, akit most hétvégén újra az ország vezetőjének választhatnak, miközben sok kritikát kapott amiatt, hogy országát még inkább elnyomóvá tette.


A felvételek valódiságát a CNN tényellenőrei egyelőre nem tudták bizonyítani, mindenesetre a csatorna Pekingben tartózkodó stábja szigorú biztonsági intézkedéseket látott az eltávolított transzparens környékén. Ráadásul az online cenzúra is akcióba lépett.


A kínai Twitternek nevezett Weibo közösségi oldalon azonnal cenzúrázták a „Sitong híd” keresési kulcsszót, mivel itt rakták ki a transzparenst. Aztán az olyan szavak is áldozatul estek, mint a „Peking”, a „harcos”, a „bátor ember” és a „bátorság”.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#kína#bátorság#sitong híd#peking#cenzúra#kommunizmus#diktatúra

Címlapról ajánljuk