Külföld

Kirúgták az otthon dolgozó férfit, mert kikapcsolta webkameráját, több tízmilliós kártérítést kapott

rtl.hurtl.hu

2022. október 10. 10:30

Nem értette, miért kellene hagynia, hogy a cég folyamatosan megfigyelje az otthonában, ha egyszer a képernyőjét is folyamatosan megosztja.

Egy holland bíróság 75 ezer eurós kártérítést ítélt meg egy otthonról dolgozó alkalmazottnak, akit azért rúgtak ki, mert kikapcsolta az őt munkavégzés közben folyamatosan figyelő webkamerát – jelentette az NL Times című holland lap. A telemarketinges munkakörben dolgozó férfit a bíróság döntése szerint jogszerűtlenül bocsátotta el munkaadója, az amerikai Chetu hollandiai leányvállalata.

A meg nem nevezett dolgozó 2019 januárjában kezdett el dolgozni a cégnek, ahol évente több mint hetvenezer eurót keresett. A cég másfél évvel később közölte vele, hogy részt kell vennie egy programban, aminek részeként a munkaidő alatt folyamatosan meg kell osztania képernyőjét, hogy látni lehessen, mint csinál a számítógépén, valamint folyamatosan bekapcsolva kell tartania a webkameráját is.

A férfi két nappal később közölte a céggel, hogy nem hajlandó bekapcsolva tartania a kamerát. A Chetunak küldött levélben kijelentette, hogy a képernyőmegosztással amúgy is tudják követni, hogy mi csinál munkaidőben, de a kamerás megfigyelést a magánéletének túlzott megsértéseként értékelte. 

A cég másnap fegyelemsértés miatt kirúgta. Az elbocsátást azzal is indokolták, hogy „nem volt hajlandó dolgozni”.

A férfi pár héttel később beperelte a céget a kirúgása miatt, amire szerinte nem adtak megfelelő magyarázatot. Hozzátette, hogy a kamerás megfigyelés jogszabálysértő volt. A Chetu azzal védekezett, hogy bekapcsolt kamera mellett otthonról dolgozni olyan, mintha a munkavállaló bent lenne az irodában, ahol folyamatosan látni lehet.

A bíróság azonban a kirúgott dolgozóval értett egyet. Közölték, hogy a kamerás megfigyelés törvénytelen, és az október elején nyilvánosságra hozott ítéletben nagyjából 75 ezer eurós, azaz nagyjából 31 millió forintos kártérítést ítéltek meg a kirúgott dolgozónak.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Waldemar Brandt on Unsplash

 

#Külföld#webkamera#megfigyelés#cég#dolgozó#munkavállaló#home office#otthoni munkavégzés#hollandia#kirúgás#bíróság

Címlapról ajánljuk